понеделник, 15 ноември 2010 г.

Хляб и тестени изделия по време на пост


По – голяма част от хляба, предлаган на българския пазар е постен. Маята е постна и не се притеснявайте от нея. Внимавайте, защото в някои франзели има прясно или сухо мляко. Обърнете внимание и на питките, защото някои от тях са намазани с яйце. Ако някой продукт не ви е познат - четете съдържанието, а ако няма такова – питайте.


По- голяма част от готовото прясно и замразено тесто, както и тестото за пица също е постно. От него можете бързо и лесно да си приготвяте постни пици, мекици и различни тестени закуски.
Обикновените гевреци също са постни. Тези със сусам не винаги, така, че ще се наложи да питате всеки път за наличието на мляко или дали са намазани с яйце.До сега не съм попадала на непостни мекици, освен ако не са били домашно приготвени. Все пак винаги питайте.По време на поста може да се възползвате и от различни баници с тиква, ябълки, праз лук, спанак (внимавайте, защото праз лук и спанак, често ги комбинират със сирене), кисело зеле, гъби, картофи и др.


5 коментара:

 1. Благодаря, за ценната информация,Цвети!

  ОтговорИзтриване
 2. Цвети, благодаря ти за полезната информация.
  Макар да не постя :) ми е много интересно да чета при теб за разрешените и забранените по време на пост храни. Знае ли се :)
  Поздрави и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 3. Много се радвам, че намирате информацията за полезна. Надявам се да улесни постещите.

  Прегръдки и на двете ви!

  ОтговорИзтриване
 4. Щом маята е постна, защо на Бъдни вечер се прави по традиция содена питка, не обикновена пика с мая? Лидия

  ОтговорИзтриване
 5. Във въпроса ви се съдържа и отговора :) Това е традиция, а не че е грешно питката да е с мая.

  ОтговорИзтриване

Последователи