четвъртък, 15 август 2013 г.

Успение на Пресвета Богородица (15 август)

Успение на Пресвета Богородица (15 август)


Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!”


Честит празник!



събота, 10 август 2013 г.

Тиквички на фурна

Тиквички на фурна













Продукти:

2-3 средно големи тиквички
½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. галета
50 мл зехтин
сол и пипер на квус

Приготвяне:


Тиквичките се измиват добре и нарязват на пръчици. Брашното и галетата се смесват в подходящ съд и се подправят със сол и пипер. Зехтинът се разпределя в голяма тава с незалепващо покритие. Тиквичките се овалват в сместа и се подреждат една до друга в тавата.



 Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна до готовност. Сервират се топли. Може да се сервират с чеснов сос скордаля или соева майонеза с чесън и копър.


петък, 9 август 2013 г.

Гръцки чеснов сос „Скордаля”

На този сос има много и най – различни варианти и търпи всякакви импровизации. В основата са му чесън и зехтин, като се уплътнява с галета, хляб, сварени и пасирани картофи и др. Подкиселява се с оцет или лимон, на някой места се смесват и двете. Може да се добавят и смлени орехи. Солта и пиперът са на вкус, а подправките по избор. Количеството чесън може да варира също според предпочитанията. Сосът може да се разрежда до желаната консистенция с малко вода. Много е подходящ за сервиране към пържена риба и тиквички, но и самостоятелно на филийка не е за пренебрегване.

Гръцки чеснов сос „Скордаля”














Продукти:

1 глава чесън  (около 6 големи скилидки)
100 мл зехтин
50 мл вода
3 филии хляб (без кората)*
сокът от ½ лимон
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

Чесънът се бели и пасира заедно със зехтина и хляба. Подправя се със солта и пипера. Добавя се водата и лимоновия сок и се пасира отново. Аз го предпочитам в по – гъстия му вариант, който е подходящ за разядка и топене, но сосът може да се направи и по – рядък като се добави още малко вода, до нужната гъстота.  

В рецептата за Бобени кюфтенца с чеснов сос, е представен вариант с галета за сгъстяване, а при Кюфтетата от тиквички с чеснов сос  – картофи


* Коричките ги запазвам, нарязвам на пръчици, леко препичам и ги поднасям със соса. 


Хрупкави тиквички по гръцки

За този начин на приготвяне на тиквички бях започнала да пиша, че ми е любим, но после се замилих, че май това се отнася за всички рецепти с тиквички, защото наистина много ги обичам, приготвени по всякакъв начин. Няма да сбъркам обаче ако напища, че са любимите тиквички на съпруга ми и у нас ги приготвя предимно той. 


Хрупкави тиквички по гръцки 
















Продукти:

2 – 3 тиквички
бяло брашно
сол, бял пипер на вкус
олио за пържене

Приготвяне:


Тиквичките се нарязват на колкото е възможно по -  тънки ленти.  Поставят се в голяма купа пълна със студена вода и кубчета лед (слагам целия лед от формичката). В отделен съд се смесват брашното, солта и пипера. Всяка тиквичка се овалва в брашно, потапя се за секунда отново в ледената вода и оттам в сгорещеното олио. Пържат се в дълбок тиган с повече и добре загрята мазнина. Тиквичките се овалват непосредствено преди пърженето, останалите остават във водата. След като станат златисти се изваждат върху домакиснска хартия и се нанизват на бамбуково шишче. Шишето се слага на подходящо място и се оставят да „висят” до сервирането им. Този трик го видях миналата година в предването „На кафе”. Преди да гледам предаването ги редях в няколко чинии с домакинска хартия., като внимавах да не се захлупват. Това е най – важният момент при приготвянето на тиквичките по гръцки -  изпържените тиквички не трябва да се захлупват една върху друга, за да не омекнат! Когато омекнат или изстинат губят хрупкавостта си и стават обикновени пържени тиквички. Може да се сервират с чеснов сос скордаля или соева майонеза, овкусена с чесън и копър. 


четвъртък, 8 август 2013 г.

Едър боб с лук и домати

Едър боб с лук и домати














Продукти:

1 пакет (500 гр.) боб тип гигант
6 глави лук
100 мл. зехтин за готвене
2 големи домата*
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица**
сол на вкус

Приготвяне:

Бобът се накисва за една нощ, сварява се и отцежда. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина. Прибавят се бобените зърна и се разбърква добре. Добавя се червен пипер, разбърква се кратко и се отстранява от котлона. Доматите се белят, нарязвяат на едри кубчета и разбъркват с боба. Овксуява се с чубрица и сол на вкус. Поставя се в тава и се залива с 1.ч.ч. (250 мл.) топла вода. Пече се на 200 градуса до готовност.


* Използвах градински с големи размери, но може да се заменят с  5 – 6 обикновени.

** Използвах няколко клончета прясна чубрица

петък, 2 август 2013 г.

Постна торта




Приготвих тази торта за Цветница, която тази година съвпадна и с рождения ден на съпруга ми. По стечение на обстоятекствата я показвам вместо за именния, за рождения ми ден, но все се надявам, че ще дойдат дни, в които ще имам повече време. Не обичам да слагам възхвалителни прилагателни, защото всеки има различен вкус, но тази торта наистина ми стана фаворит и е много вкусна. Бих я приготвяла с удоволствие и в непостно време. Спрях се на шоколадов блат в последния момент, най – вече заради контраста. Първоначалната ми идея беше блатът да е бял, приготвен по рецептата за Постен кейк с дребни плодове, заради кокоса, Все пак добавих кокосовата нотка, но в крема. 


Постна торта





Продукти:

за блата:

3 ч.ч. брашно*
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 щипка сол
2 с. л. ябълков оцет
1 есенция ванилия „д-р Йоткер”
1 есенция лимон „д-р Йоткер”
1 есенция ром „д-р Йоткер”

за крема:

2 бр. пудинг ванилия „д-р Йоткер”
2 x 400 мл. консерви кокосово мляко
100 гр. захар

Плодове според предпочитанията и сезона




















Приготвяне:

Блатът. В подходяща купа се сместват сухите съставки (брашно, сода, сол, захар, какао). В друг съд се разбъркват мокрите – водата, олиото, оцета, есенциите, и се добавят към сухите. Всичко хубаво се разбърква и се изсипва в намазнена (или с незалепващо покритие) форма за торта. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 - 50 минути. След като се изпече, се оставя за 10 – на минути във формата, след това внимателно се прехвърля върху решетка, където се оставя да изстине напълно, поне няколко часа  (аз оставям да изстива цяла нощ и винаги пека блатовете предния ден). Разрязва се на две или три части, според предпочитанията.

Първоначалната ми идея беше тортата да е с три блата, но времето сериозно ме притисна и трябваше да приготвя всичко буквално за 20 минути, така вторият блат си остана неразрязан и двоен. Всяко зло за добро, защото при три блата трябваше да приготвям допълнително количество крем.

Кремът се приготвя като царевичното нишесте (пудингите) се смеси с 7-8 с.л. захар и 8 с.л. кокосово мляко. Останалото мляко се слага да заври и се отстранява от котлона. Прибавя се приготвената смес и се слага отново на тих огън за около 1 минута, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Кремът се използва бързо и докато е топъл, защото много бързо стяга.  



Сглобяване на тортата. Първият блат се напоява със сироп** , намазва се с крем и се подреждат плодове (в моя случай ягоди).



Поставя се вторият блат, който също се напоява със сироп (по мое мнение тортата няма нужда от много, защото блатовете са сочни). Тортата се покрива с крем и се декорира с плодове. Плодовете се намазват с желе за торта или постен желатин. Прибира се покрита в хладилник за няколко часа преди поднасянето. 



* 1 ч.ч = 250 мл.


** аз използвах такъв за кафе с лешников аромат, но може да се замени и с друг подходящ, както и с компот, фреш и т.н.


Последователи