Страници

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Постен орехов сладкиш

Още една чудесна и много сполучлива рецепта от Labrex. Определено е по – различен и истинско разнообразие на фона на стандартните постни сладкиши. Приготвих го в сезона на пресните сини сливи, но мисля, че успешно ще могат да се заместят. През този пост съм решила да повторя опита си с него с други плодове, както и без плодове в кръгли малки форми, като ореховки. Ще споделя резултатите след това.


Постен орехов сладкиш













Продукти:

2 ч.ч. брашно*
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч  захар
100 мл олио
200 мл вода
1 бакпулвер
ванилия
сини сливи

Приготвяне:

В подходяща купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и ванилията (освен ако не е есенция). Добавят се смлените орехи, олиото и водата (и ванилията, ако е есенция). Хубаво се разбърква с лъжица. Тестото е малко тежко, не е тип кексово. Измитите сливи се разрязват на две части, отстранява се костилката и се нарязват напречно отгоре. Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се изравнява с лъжица. Отгоре се нареждат сливите с нарезите нагоре и сладкиша се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Готовността се проверява като при кекс - с дървено шишче.


* 1 ч.ч. = 250 мл. 


3 коментара:

  1. Чудесни са новите ти постни предложения, Цвети,
    поздрави и благодаря за хубавите идеи!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно!
    Поздравления за чудесния блог!
    Продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  3. Цвети задължително ще го пробвам този сладкиш.
    Много примамлив изглежда.

    ОтговорИзтриване