сряда, 15 август 2012 г.

Успение на Пресвета Богородица (15 август)



Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!”













Честит празник! 

Нека Св. Богородица ни пази и закриля!





събота, 11 август 2012 г.

Постен сладкиш с дребни плодове


Този сладкиш стана моя абсолютен фаворит сред постните сладкиши без какао, а и не само. Рецептата е някакъв микс от повечето популярни постни сладкиши, но като че ли най – много повлияна от Crazy Chocolate Cake. За пръв път го направих преди около месец и оттогава до направих цели 4 пъти. Абсолютен домашен рекорд, като само веднъж беше в постния период.  

Постен сладкиш с дребни плодове

сладкиш с къпини



















Продукти:

2 ч.ч. дребни плодове (боровинки, къпини, малини)*
3 ч.ч. брашно**
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
6 пълни с. л. кокосови стърготини
2 ч. л. сода
2 с. л. ябълков оцет
щипка сол
1 есенция ванилия „д-р Йоткер”
1 есенция лимон „д-р Йоткер”
1 есенция ром „д-р Йоткер”



сладкиш с боровинки














Приготвяне:

В подходяща купа се сместват сухите съставки (брашно, сода, сол, захар, стърготини). В друг съд се разбъркват мокрите – водата, олиото, оцета и есенциите, и се добавят към сухите. Всичко хубаво се разбърква, добавят се плодовете и се изсипва в намазнена тава (или с незалепващо покритие) с размери 22/28см. Пече се в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса до суха клечка (около  40 – 50 минути- минути). След като се изпече, се оставя да изстине напълно.

*  пресни или замразени. Най – много ми харесва с боровинки,  на второ място се нареждат къпините.
** 1 ч.ч = 250 мл.

сладкиш с микс от дребни плодове
и ванилов сос

петък, 10 август 2012 г.

Паста с Баба Гануш


Една много семпла и свежа паста с патладжани. 


Паста с Баба Гануш















Продукти:

½ пакет (250 гр.) паста *
1 купичка Баба Гануш
250 гр. чери домати
зехтин
пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пастата се сварява и отцежда. Разбърква се с малко зехтин и се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Прибавят се чери доматите, нарязани на половинки и баба гануша. Сервира се с пресен магданоз. 

* за предпочитане пълнозърнести фарфале или фузили

Паста с броколи


Паста с броколи

Паста с броколи 














Продукти:

400 гр. броколи*
½ пакет (250 гр.) паста **
1 малка глава червен лук
шепа едро счукани орехи
2 – 3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне:

Пастата се сварява и отцежда. Броколите се накъсват на розички и се попарват се във вряла подсолена вода за 5 минути. Чесънът се пуска в малко загрят зехтин. Добавят се броколите и се задушават за кратко. Прибавя се пастата, орехите и нарязаният на полумесеци лук. Отстранява се от котлона и се овкусява със сол и пипер на вкус. По желание може да се добавят и чери домати.

В дните когато се разрешава консумирането на риба може да се добави риба тон.


Пълнозърнести спагети с броколи и риба тон















* замразени или пресни
** предпочитам фарфале, фузили или спагети

Тарта с тиквички и Бешамел


Тарта с тиквички и Бешамел



















Продукти:

1 пакет бутер тесто за разточване*
2 малки тиквички
зехтин
риган
чесън

Приготвяне:

Бутертестото се оставя да се размрази за една нощ в хладилник. След това се разточва в правоъгълна форма, приблизително 24 на 28 см. Поставя се в подходяща тава, застлана с хартия за печене, и хубаво се надупчва с вилица. Сосът се овкусява с малко чесън и риган и се разпределя равномерно върху тестото. Тиквичките се нарязват на филийки и се подреждат върху соса. Поръсват се със сол и се поливат с малко зехтин. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса фурна до готовност (около 25 минути).  

Освен във вариант на тарта, може да се приготви и като пица с постно тесто за пица.

*може да се намери в магазините от веригата LIDL (Frozen Dream). Резултатът с другите бутертеста, които са на листа, не е същият. 

четвъртък, 9 август 2012 г.

Тарта с гъби и Бешамел


Освен тартата с чери домати и Бешамел, задължително трябва да опитате и тази с гъби. 

Тарта с гъби и Бешамел


















Продукти:

1 пакет бутер тесто за разточване*
250 гр. пресни гъби
1/3 сос бешамел
зехтин
мащерка

Приготвяне:

Бутертестото се оставя да се размрази за една нощ в хладилник. След това се разточва в правоъгълна форма, приблизително 24 на 28 см. Поставя се в подходяща тава, застлана с хартия за печене, и хубаво се надупчва с вилица. Сосът се овкусява с мащерка и се разпределя равномерно върху тестото. Гъбите се нарязват на филийки и се подреждат върху соса.













По желание може да прибави и червен лук, нарязан на тънки шайби. Гъбите се поливат с малко зехтин. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса фурна до готовност (20 – 25 минути).

Освен във вариант на тарта, може да се приготви и като пица с постно тесто за пица.

*може да се намери в магазините от веригата LIDL (Frozen Dream). Резултатът с другите бутертеста, които са на листа, не е същият.





Тарта с чери домати и Бешамел


Рядко си позволявам да възхвалявам рецептите си, защото всеки има различен вкус. По този повод в родния край на съпруга ми има една поговорка – „Във всяко село - адет, във всяка къща - табиет ”. В този случай обаче ще направя изключение и горещо ще препоръчам тази тарта. Толкова е вкусна, че постоянно ме питат невярващо дали наистина е постна.

Тарта с чери домати и Бешамел



















Продукти:

1 пакет бутер тесто за разточване*
250 гр. чери домати
зехтин
босилек

Приготвяне:

Бутертестото се оставя да се размрази за една нощ в хладилник. След това се разточва в правоъгълна форма, приблизително 24 на 28 см. Поставя се в подходяща тава, застлана с хартия за печене, и хубаво се надупчва с вилица. Сосът се овкусява със сух босилек и се разпределя равномерно върху тестото. Чери доматите се нарязват на половинки и се подреждат върху соса. По желание може да прибави и червен лук, нарязан на тънки шайби. Доматите се поливат с малко зехтин. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса фурна до готовност (20 – 25 минути). Сервира се с пресен босилек.

Освен във вариант на тарта, може да се приготви и като пица с постно тесто за пица

*може да се намери в магазините от веригата LIDL (Frozen Dream). Резултатът с другите бутертеста, които са на листа, не е същият. 


Постен Бешамел


Отдавна се каня да публикувам този сос в отделна публикация, защото определено заслужава такава. Преди го използвах предимно за постна лазаня и пица, но започвам да му намирам все повече разнообразни приложения.

Постен Бешамел



















Продукти:

125 гр. зехтин *
5 с.л. брашно
1 литър соево мляко**
сол и черен пипер на вкус
индийско орехче

Приготвяне:

Зехтинът се загрява на умерена температура в подходящ дълбок съд. Прибавя се брашното и с помощта на тел се разбива на добре, така че да не останат бучки. Постепенно се прибавя соевото мляко, което трябва да е със стайна температура.  Добавят се сол и черен пипер на вкус, малко индийско орехче и се бърка непрекъснато на слаб огън до предпочитаната гъстота. Може да се използва за основа на тарти и пици, подходящ е за заливка на различни зеленчуци, постна мусака, лазаня и други.  


* подходящ за готвене и с не много натрапчив вкус. Според предпочитанията може да се замени с маргарин.
** непосладено и без аромати

Последователи