събота, 17 март 2012 г.

Crazy Chocolate Cake

Това е един от най – сполучливите постни сладкиши. Не съм го правила отдавна, или по – точно откакто открих постната шоколатина. Двете рецепти са много сходни, но и някак различни. Реших сладкишът за тази седмица да е именно по тази рецепта на Янита, която открих преди много време във форум бг мамма.

Crazy Chocolate Cake














Продукти:

2 2/3 ч.ч. брашно*
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2 ч. л. ванилия (или 2 пакетчета ванилена захар)
2 с. л. ябълков оцет

Приготвяне:

В подходяща купа се сместват сухите съставки (брашно, сода, сол, захар, какао, ванилия). В друг съд се разбъркват мокрите – водата, олиото и оцета, и се добавят към сухите. Всичко хубаво се разбърква и се изсипва в намазнена тава (или с незалепващо покритие) с размери 22/28см. Пече се в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса около 30 – 40 минути. Трябва да се изпече добре, отвътре да остане влажен, но не и клисав. След като се изпече, се оставя да изстине напълно за около час. След това се нарязва на квадрати и по желание се залива с 200 гр. разтопен постен шоколад с малко олио.  

* 1 ч.ч = 250 мл.

петък, 16 март 2012 г.

Баница с кисело зеле (Зелник)


Да си призная, че допреди няколко години не подозирах за съществуването на такава баница, а когато разбрах си помислих, че е доста странна и определено не ми звучеше като нещо вкусно. Това е любимата баница на моята приятелка Галка, която постепенно ме убеди, че трябва да се опита. За пръв я пробвах в една софийска баничарница и разбрах, че няма нищо страшно, дори напротив – истинско разнообразие сред постните баници, особено за любителите на кисело зеле. 

Баница с кисело зеле (Зелник)













Продукти:

1 пакет кори за баница „Фамилия”
800 гр. нарязано на ситно и отцедено кисело зеле*
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица

Приготвяне:

Киселото зеле се задушава в половината зехтин до пълна готовност. Прибавя се червеният пипер, разбърква се кратко и се отстранява от котлона. Овкусява се с чубрицата и се оставя да изстине. Приготвят се две кори, като помежду им хубаво се намазват със зехтин, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката. Завиват се на охлюв и се подреждат в намазана със зехтин тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка до получаването на вита баница. Намазва се със зехтин и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.


* ако не обичате баница с много плънка, може да намалите кисело зеле до 500 гр.

Картофена чорбичка


Съпругът ми не готви често, но когато го прави винаги се получава много вкусно. Рецептите му са с малко и прости продукти, предимно от традиционната, вече позабравена кухня. Такава именно е и тази рецепта.

Картофена чорбичка

картофена чорбичка










Продукти:

5 – 6 средно големи картофа
1 глава лук
1 морков
1 суха чушка
30 мл. зехтин
2 пълни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
чубрица
сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Морковът се нарязва на ситно, а чушката се начупва или нарязва с ножица на дребно. Нарязаните продукти се поставят в по – голяма тенджера и се заливат с вода. Варят се на умерен огън под капак до пълна готовност. Когато зеленчуците са сварени, лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в зехтина. След това се прибавят последователно брашното и червеният пипер и получената запръжка се добавя в супата. Овкусява се със сол и ронена чубрица на вкус и се оставя да поври още 5 – 10 минути.


четвъртък, 15 март 2012 г.

Боб с ориз на фурна

Боб с ориз на фурна

боб с ориз на фурна















Продукти:

500 гр. боб
2 глави лук
1 ч.ч. ориз
50 мл. зехтин
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. чубрица
1 с.л. червен пипер
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Бобът се накисва за една нощ, сварява се и отцежда. Лукът се нарязва и запържва в зехтина. Прибавя се почистеният и измит ориз и се запържва за кратко, добавя се червеният пипер, разбърква се за кратко и се добавят 2 ч.ч. вода, подправките и сол. Ври на умерен огън, докато се изпари течността. Добавя се доматеното пюре, разтворено в малко вода. Всичко се смесва с боба, добавят 3 ч.ч. вода (може и от тази, в която е врял бобът). Разбърква се и се пече на 200 градуса, като се внимава ястието да стане прекалено сухо.


сряда, 14 март 2012 г.

Пролетна салата със скариди

Пролетна салата със скариди

пролетна салата със скариди













Продукти:

200 гр. белени скариди
1 узряло авокадо
1 малка салата Айсберг
1 краставица
1 връзка репички
1 стрък пресен лук

2 – 3 стръка копър
1 с.л. балсамов оцет
30 мл. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Скаридите се сваряват за 3 – 4 минути, докато порозовеят. Прецеждат се и се охлаждат. Салата се измива и подсушава в центрофуга. Накъсва се в подходяща купа. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, обелва се и се нарязва на кубчета. Краставицата също. Репичките и лукът се нарязват на колелца. Всичко хубаво се разбърква. Приготвя се дресинг от оцета, зехтина, ситно нарязания копър и солта, които се сервира със салатата.


Бързи и лесни постни соленки


Бързи и лесни постни соленки

соленки с ким














Продукти:

1 пакет бутер тесто за разточване*
зехтин за намазване

за различните варианти:

семена (сусам, черен сусам, ким, мак и т.н.)
риган или други сухи подправки по избор
червен пипер

Приготвяне:

Бутертестото се оставя да се размрази за една нощ в хладилник. След това се разточва на правоъгълник, приблизително 24 на 28 см. Намазва се, с помощта на четка, леко със зехтин и се поръсва със семена по избор. Внимателно се минава още веднъж с точилката, за да прилепнат по – добре семената към тестото (когато се използват сухи подправки или червен пипер, не се минава отново с точилката). Нарязва се на пръчици с дебелина около 1 см. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10 – 15 минути.

* може да се намери в магазините от веригата LIDL (Frozen Dream). Резултатът с другите бутертеста, които са на листа, не е същият.

соленки с червен пипер


соленки с черен сусам
















соленки с риган

соленки с ленено семе и сусам


четвъртък, 8 март 2012 г.

Баница с тиквички



Баница с тиквички
баница с тиквички














Продукти:

1 пакет кори за баница
1 кг тиквички
120 мл. зехтин
300 мл. газирана вода
2 – 3 с.л. грис
1 – 2 с.л. ситно нарязан пресен копър
сол на вкус

Приготвяне:

Тиквичките се обелват и рендосват на едро ренде. Оставят се за около половин час в гевгир, докато си пуснат сока. След това се задушават в 50 мл. зехтин, и след като течността се изпари, се отстраняват от котлона. Прибавят се гриста, копъра и солта и хубаво се разбърква. Корите за баница, с помощта на четка, хубаво се намазват със зехтин и се прегъват на две като книга. Приготвя се подходяща, намазана със зехтин тавичка. Поставят се две, една върху друга, прегънати кори, като помежду им не се маже с нищо. Върху втората кора се разпределя част от плънката и се покрива отново с две прегънати кори. Така се редуват 2 прегънати кори – плънка – две прегънати кори, като се завършва с кори. Баницата се намазва със зехтин и се нарязва на подходящи квадрати. Залива се с 300 мл. газирана вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса, около 30 – 35 минути.   

Октопод с макарони


Още една рецепта с октопод от сестра ми. Снимката също е нейна.

Октопод с макарони


октопод с макарони
















Продукти:

1 октопод (около 1 – 1,5 кг, максимум 2 кг)
500 грама макарони*
2 глави лук
1 ч. ч. рендосани домати ( или готов доматен сок)
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. бяло вино (може и червено)
1 с. л. доматено пюре
1 щ канела (или 1 пръчица)
1 щ млян бахар (или няколко зрънца)
1 щ млян карамфил (или няколко зрънца)
1 щ захар
1-2 бр дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Изчиства се октопода, като се обръща качулката му и се маха ципата, доколкото е възможно. Изчистват се и вътрешностите и се изрязват очите. Измива се добре и се нарязва на парчета.
В тенджера се загрява зехтина и се запържва за кратко лука, като се внимава да не покафенее. После се прибавя октопода и се бърка няколко минути, докато леко порозовее. Слагат се подправките и хубаво се разбърква, за да пуснат аромата си. После се добавя доматеното пюре и отново се разбърква. След това се прибавя виното, като отново се разбърква добре. След като се изпари миризмата от виното, се добавя и доматения сок (настърганите домати) с щипка захар. Ако е много сухо може да се добави и малко вода, толкова, колкото да покрие продуктите и да позволи задушаването им. Обикновено октоподът изпуска собствен сос, който е предостатъчен, но понякога се добавя и вода ако наличната се абсорбира бързо. Ястието се покрива с капак и се оставя да се задушава на слаб огън, докато октоподът омекне. Когато омекне, се добавят макароните, ако е необходимо и малко вода, в която да се сварят. Бърка се непрекъснато, като се внимава винаги да има малко сос, не трябва да се допуска яденето да стане сухо и стегнато. По време на готвенето не се добавя сол, защото октоподът има достатъчно (независимо дали е пресен или замразен). По желание се сервира със ситно нарязан магданоз.

* най-вкусно става с къси макарони, защото попиват идеално соса,  но и с ригатони, резултатът не е за пренебрегване,  ако се остави да попие соса под капак за около 30 мин. преди да се сервира.

сряда, 7 март 2012 г.

Задушен октопод с вино

Рецептата не е моя, а на сестра ми. Снимките също. Понеже среща много добри отзиви сред приятели и познати, реших да я споделя и тук.

Задушен октопод с вино



















Продукти :

1 октопод  около  1-1 1/2 кг
1 ч.ч. вино*
3 големи глави ситно нарязан стар лук
½ ч.ч. зехтин
2 пръчки канела
2-3 дафинови листа
Няколко зрънца бахар
Няколко зрънца черен пипер
Няколко зрънца карамфил (по желание)

Приготвяне:

Почистеният октопод се нарязва на парчета. В тенджера се слагат октопода, лука, зехтина, виното и подправките и в момента, в който кипнат се разбъркват добре, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри на слаб огън за около час.  Не се слага сол, тъй като октоподът съдържа в себе си достатъчно такава. Може да се сервира със сварен ориз.

* червено или бяло според вкуса, може и половин чаша бяло и половин червено вино



Пюре от пащърнак и картофи


През тази година, благодарение на захранването на детето, определено преоткрих пащърнака и съм много доволна. Пюрето с него се получи много сладко и приятно, и докато пащърнакът е в сезон, ще го приготвям само по този начин.


Пюре от пащърнак и картофи














Продукти:

300 гр. пащърнак
500 гр. картофи
30 мл. зехтин
пипер меланж на вкус
сол на вкус


Приготвяне:

Пащърнакът и картофите се обелват и сваряват. Отцеждат се от водата и още топли се пюрират (с преса за картофи), заедно със зехтина. Овкусяват се с пипера и солта. 


събота, 3 март 2012 г.

Зеленчукова супа (без мазнина)


 Зеленчукова супа (без мазнина)


Зеленчукова супа без мазнина















Продукти:

3 – 4 средно големи картофа
2 моркова
2 с.л. пащърнак (изсушен)
1 с.л. лук (изсушен)
½ ч.л. целина (изсушена)
½ ч.л. магданоз (изсушен)
1 ч.л. кимион (млян)
шепа фиде
сол на вкус

Приготвяне:

Картофите и морковите се нарязват на кубчета. Прибавят се лукът, пащърнакът, подправките и сол на вкус и се заливат с вода. Оставят се да врят под капак, като 10 – на минути преди да се отстрани от котлона се прибавя и фидето.  


Булгур с домати (без мазнина)



Булгур с домати (без мазнина)

булгур с домати














Продукти:

1 ч.ч. булгур
2 ч.ч зеленчуков бульон*
300 мл. домати
сол на вкус

Приготвяне:

Булгурът се залива със зеленчуковия бульон и доматите  и се прибавя сол на вкус. След като заври се слага капак и котлонът се намалява на най – ниска степен. Вари се около половин час, като през това време не се разбърква.

* Приготвих го от сушени лук, морков, чушка, пащърнак, целина и малко магданоз, които сварих за 10 – на минути и прецедих бульона. Може да се използват зеленчуци по избор. 

В дните, когато се разрешава мазнина, може да опитате и този вариант на булгур с домати

петък, 2 март 2012 г.

Хумус (без мазнина)


Хумус (без мазнина)













Продукти:

400 гр. сварен нахут или от консерва.
1 голям сварен картоф
½ ч.л. кимион
сол на вкус
½ ч.л.чесън на прах (по желание)

за поръсване:

червен пипер
сумак (по желание)
лимон

Приготвяне:

Нахутът и картофът се пасират и се овкусяват с кимиона и солта. Ако хумусът се получи прекалено гъст може да се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял. Поръсва се с червен пипер и лимон. Добавих и малко сумак, който преоткрих след като опитах дипа с авокадо по тази рецепта. Може да се сервира със зелени чушки, моркови, краставица или арабски питки.


четвъртък, 1 март 2012 г.

Печени картофи


Нещо много лесно за дните на строг пост без олио (мазнина), а и не само…

Печени картофи














Картофите се подбират да са по – големи и еднакви и по размер. Кората им старателно се измива с четка или тел и още мокри, хубаво се посоляват. Нареждат се директно на решетката на фурната и се пекат за около час, час и половина. Аз ги пека на 200 градуса с вентилатор. Сервират се топли с подходяща салата. В дните с разрешена консумация на олио, може да се разрежат на кръст и да се добавят растителна мазнина или подходящ сос. Използвам ги и за подложка на Чили кон Менте. 


Червена леща по гръцки (без мазнина)


Червена леща по гръцки 
(без мазнина)














Продукти:

500 гр. червена леща
сол на вкус

червен лук
маслини
лимон


Приготвяне:

Лещата се измива, поставя се в тенджера с 2 литра вода и се оставя да заври. Когато лещата омекне се прибавя сол на вкус. Когато водата намалее, се бърка постоянно, докато течността не изври. Сервира се с червен лук, маслини и лимон, а в дните когато се разрешава мазнина се полива и с малко зехтин. Може да се поръси с риган или пресен магданоз. 

Забелязвам, че има тенденция да се добавят и каперси, които от няколко години са много модерни в гръцката кухня.

Последователи