Това е един от най – сполучливите постни сладкиши. Не съм го правила отдавна, или по – точно откакто открих постната шоколатина. Двете рецепти са много сходни, но и някак различни. Реших сладкишът за тази седмица да е именно по тази рецепта на Янита, която открих преди много време във форум бг мамма.
Crazy Chocolate Cake
Продукти:
2 2/3 ч.ч. брашно*
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. студена вода
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2 ч. л. ванилия (или 2 пакетчета ванилена захар)
2 с. л. ябълков оцет
Приготвяне:
В подходяща купа се сместват сухите съставки (брашно, сода, сол, захар, какао, ванилия). В друг съд се разбъркват мокрите – водата, олиото и оцета, и се добавят към сухите. Всичко хубаво се разбърква и се изсипва в намазнена тава (или с незалепващо покритие) с размери 22/28см. Пече се в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса около 30 – 40 минути. Трябва да се изпече добре, отвътре да остане влажен, но не и клисав. След като се изпече, се оставя да изстине напълно за около час. След това се нарязва на квадрати и по желание се залива с 200 гр. разтопен постен шоколад с малко олио.
* 1 ч.ч = 250 мл.