понеделник, 26 декември 2011 г.

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

"Твоето Рождение, Христе Боже наш, огря света със светлината на познанието, защото при него служителите на звездите чрез звезда се учеха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и Тебе да признават за Изток от горе. Господи, слава на Тебе!"



Слава във висините Богу,
и на земята мир,
между човеците благоволение! (Лука 2:14)




събота, 17 декември 2011 г.

Две постни идеи за филе от сьомга


Две постни идеи за филе от сьомга


Сьомга с босилеково песто

сьомга с босилеково песто













Продукти за 1 порция. :

1 филе от сьомга (150 – 200 гр.)
1 ч.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Сьомгата се посолява, намазва се хубаво с пестото и зехтина и се оставя да престои 20 – на минути. Поставя се в оребрена тавичка, която се покрива с фолио. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна около 20 минути. Сервира се с паста или подходяща салата.

сьомга с босилеково песто. подготовка.














Любимият ми начин за приготвяне на филе от сьомга е с лимон, копър (слагам малко стръкче, което отстранявам при сервирането), малко зехтин, сол и бял пипер,  загърнато в пакетче от фолио. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна около 20 минути.

сьомга в пакетче с копър и лимон













Освен по описаните начини, може да се приготви и като всяко филе се завие индивидуално в пакетчета от фолио и се изпече на оребрен тиган, на силен огън, по 5 – 6 минути от всяка страна. 





понеделник, 12 декември 2011 г.

Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак


Още щом прочетох заглавието знаех, че ще ми хареса, защото до сега всичко, което съм опитала с тахан (хумус, патладжани, червено цвекло) много ми е допаднало. Рецептата видях при Дани и Йоана, които на свой ред са се вдъхновили от Силвена Роу.

Дип от авокадо, сусамов тахан и сумак

дип от авокадо, сусамов тахан и сумак














Продукти:

2 бр. добре узряло авокадо
сокът от един малък лимон
3 скилидки чесън (пресовани)
3 - 4 с. л. студено пресован зехтин
2 с.л. сусамов тахан
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. сумак*
3 скилидки чесън, пресовани
сол и черен пипер
черен сусам за поръсване

Приготвяне:

Авокадото се бели и пюрира, заедно с лимоновия сок. Прибавят се зехтинът, сусамовият тахан и подправките и отново се пюрира, докато не придобие консистенция на майонеза. При сервиране се поръсва с черен сусам и малко зехтин. Може да се сервира с арабски питки или хрупкав чипс от арабски питки.

* Според личните ми вкусовия предпочитания, дипът може да „понесе” малко повече сумак.

Хрупкав чипс от арабски питки

Този чипс се приготвя лесно и бързо, и е идеален, както за допълнение към различни разядки, дипове и сосове, така и за самостоятелното му консумиране с някой интересен филм. Единството неудобство е, че за приготвянето му трябват арабски питки.

Хрупкав чипс от арабски питки

хрупкав чипс със зехтин и черен сусам













Продукти:

арабски питки
зехтин или маргарин
сухи подправки на вкус (мащерка, риган, магданоз и т.н.)
семена (бял и черен сусам, ленено семе, мак, ким и др.)
сол (по желание)

Приготвяне:

Арабските питки се нарязват на триъгълничета като пица. Намазват се със зехтин или маргарин и се поръсват със семена или сухи подправки по избот. Моите фаворити са черен сусам сред семената и суха мащерка при подправките. Подреждат се в тавичка, покрита с хартия, и се пекат на 180 градуса до зачервяване. Получава се хрупкав и вкусен чипс (тип „начос”).  

      преди печенето, намазани със зехтин и поръсени с черен сусам

преди печенето, намазани с маргарин и поръсени с мащерка
Изпечени с маргарин и мащерка

Разядка от печени чушки


Има различни варианти на разядки с печени чушки, но като че ли този най – много се харесва на всички вкъщи.

Разядка от печени чушки













Продукти:

500 гр. печени червени чушки
100 мл. зехтин
¾ ч.ч. смлени орехи
4-5 скилидки чесън
сокът от 1 лимон
кимион
сол на вкус

Приготвяне:

Чушките се нарязват на по – едри парчета и се пасират, заедно с чесъна. Последователно се прибавят зехтина, орехите, лимоновият сок, сол и кимион на вкус. Може да се сервира с препечен хляб, арабски питки или като гарнитура, но аз я предпочитам с хрупкав чипс от арабски питки.

Приготвям по – голямо количество и освен като разядка, използвам и като гарнитура. Съхранявам в хладилник в покрит съд, като за по – дълго време е необходимо да се покрие и с 1 с.л. зехтин.

Може да опитате и вариантите на Дианка за дип с червени чушки и за Мухамара (Muhammara) на Дани и Вероника.   

събота, 10 декември 2011 г.

Постни пълнени гъби


Тези гъби, заедно с пълнените с картофи, обикновено ги правя поне по веднъж на пост. 

Постни пълнени гъби













Продукти:

1 кг гъби (подходящи за пълнене)
2 големи глави лук
200 гр. хляб
120 мл. зехтин
3 - 4 ск. чесън
пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пънчетата на гъбите се отстраняват, а шапките се почистват и измиват. Подреждат се в тавичка с незалепващо покритие или фолио. Във всяка гъба се слага по съвсем малко зехтин и сол. Лукът се нарязва и задушава в около 20 мл. зехтин и малко сол и се разпределя из гъбите. Кората на хляба се отстранява и се наронва на ситни трохи (може и с помощта на блендер). Чесънът се пресова, а магданозът се нарязва на ситно, и се прибавят към трохите. Прибавя се останалия зехтин, хубаво се разбърква и се пълнят гъбите. Пекат се на 200 градуса за около 15 - 20 минути.

  

събота, 3 декември 2011 г.

Пълнени тиквички по ливански (kousa mahshi)

За тези тиквички разбрах от свекървата на сестра ми, която редовно ги приготвя. Традиционни са за кухнята в арабските държави, където е широко разпространено и специално инструментче за по – лесното им издълбаване. Разбира се, може да се приготвят и без него, но пък с негова помощ става много по – бързо и лесно. Аз наскоро се сдобих с такъв инструмент и нямах търпение да го изпробвам, пък и макар по време на поста. Тук може да видите и оригиналния (непостен) вариант на тази рецепта, придружен с кратко клипче. 

Пълнени тиквички по ливански (kousa mahshi)














Продукти:

1 кг тиквички (4 броя)
1 с.л. зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
сол

за плънката:

½ ч.ч. дългозърнест ориз *
1 ч.ч. нахут (сварен или от консерва)
½ глава лук (ситно нарязан)
1 с.л. доматено пюре
10 – на зрънца кориандър
3 зрънца бахар
½ ч.л. кимион
½ ч..л. сух джоджен
½ ч.л. сух магданоз
1 щипка чили
1 с.л. зехтин
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Тиквичките се измиват добре. Дръжките им се отрязват, а другият им край се подрязва съвсем внимателно. След това се издълбават и отново измиват. Нахутът се намачква с вилица и се овкусява с подправките (бахарът и кориандърът се счукват в хаванче), солта, лука, доматеното пюре и зехтина. Прибавя се почистеният и измит ориз и хубаво се разбърква. С получената смес се пълнят тиквичките. 














Подреждат се в йена и се заливат със студена вода, в която са разтворени 2 -3 с.л. студена вода, 1 с.л. зехтин и сол и се покриват с капак. Пекат се на 200 градуса около 60 - 75 минути. В оригиналната рецепта се приготвят в тенджера, вместо на фурна. Сервират се с част от соса. Хубави са както топли, така и изстинали.















Следващият път съм намислила да ги изпробвам и с булгур. 

* 1 ч.ч. = 250 мл.

четвъртък, 1 декември 2011 г.

Бутер тиквеник

Бутер тиквеник

бутер тиквеник













Продукти:

1 пакет (400 гр.) бутертесто
1 ½ - 2 ч.ч. едро рендосана тиква*
1/3 ч.ч. счукани орехи**
1/3 ч.ч. захар
½ ч.л. канела
30 мл. олио
1 с.л. мед

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Тиквата хубаво се задушава в олиото. Прибавя се захарта и се оставя да й изври водата. След това се добавят орехите и канелата, хубаво се разбърква и се оставя на изстине. Медът се разтваря с малко вода. В подходяща тава с хартия за печене се разстила бутертестото. Върху едната му половина се разпределя равномерно плънката, като се оставят свободни по един пръст от всички краища, които се намазват с „медената” вода. Прихлупва се с другата половина от тестото и краищата (и от четирите страни) се притискат с вилица, за да за залепнат. Намазва се с „медената” вода и се надупчва с вилица. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 – 25 минути. Сервира се изстинал.

Може да се оформи и по тази начин, като леко се увеличи количеството на плънката. 

* 1 ч.ч. = 250 мл.
**орехите ги правя доста ситни и за това пропускам галетата

Постен тиквеник с газирана вода

Постен тиквеник с газирана вода

постен тиквеник с газирана вода













Продукти:

1 пакет точени кори „Фамилия”
3 ч.ч. едро рендосана тиква*
½ ч.ч. счукани орехи**
½ ч.ч. захар
½ ч.л. канела
50 мл. олио
200 мл. сода

Приготвяне:

Тиквата хубаво се задушава в олиото. Прибавя се захарта и се оставя да й изври водата. След това се добавят орехите и канелата, хубаво се разбърква и се оставя на изстине. Плънката се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се завива на руло. Подрежда се като охлюв в тавичка, намазана с олио. По същия начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Залива се с газираната вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. По желание се поръсва с пудра захар.

По принцип приготвям тиквеника по същия начин, но вместо с газирана вода, заливам със 100 гр. разтопен маргарин, но в последно време се старая да го избягвам. Може да се комбинират и двете рецепти, както тук.

* 1 ч.ч. = 250 мл.
**орехите ги правя доста ситни и за това пропускам галетата

тиквеник с маргарин, без газирана вода

Последователи