събота, 19 ноември 2011 г.

Постни сандвичи с хумус

Идеята за сандвич с хумус видях при Марта Стюърт. Щом го видях вече знаех, че ще се получи много вкусен. Очакванията ми се оправдаха напълно и вече редовно присъства в менюто по време по пост, а и не само. Сандвичите с хумус са идеални за бърза закуска, при пътуване, за обяд в работата т.н.  

Постни сандвичи с хумус



Продукти:

2-3 с.л. хумус*
1 малък рендосан морков
1/2 тънко нарязана прясна краставица
1 ч.л.(пълна) маслинова паста
2 филии пълнозърнест хляб или разрязана малка питка






Приготвяне:

Едната филия хляб се намазва с маслинова паста, а другата с хумуса. Между тях се разпределят морковите и краставицата.



Приготвям и вариант с хумус, домат и маслини или маслинова паста, който също много ми допада.






*  може да се използва домашно приготвен или готов, купен от магазина


неделя, 13 ноември 2011 г.

Коледен (Рождественски) пост

Коледен (Рождественски) пост




От 15 ноември започва Коледният (Рождественски) пост. Установен е в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. Коледният пост е 40 дневен, но въпреки голямата си продължителност е значително лек, заради празника, с който завършва. През целия период на поста се разрешава консумацията на олио. Рибата също е позволена през повечето време. Не се разрешава консумирането на риба и хайвер само през първата седмица и от 20 до 24 декември включително, както и в сряда и петък. Безгръбначните животни - охлюви, миди, октоподи, калмари и др., се считат за постни храни и са разрешени през целия пост (без хайвер - счита се за риба и ролца от раци - в тях има яйца).



Чрез този календар може да се ориентирате най – лесно, кой ден как се пости.

Леки и спасителни пости на всички!


вторник, 8 ноември 2011 г.

Честит празник! ... и нещо лично :)


Честит празник!



















Не съм писала тук от много време, но се надявам скоро да мога да поддържам блога по – добре и да се придържам към основната му идея – да бъде полезен на всички постещи. Сигурно сте забелязали, че публикациите ми са по – скоро прегледни и не са прекалено лични, но днес няма как да избягам от това. Причината за занемарения вид на блога е, че бях бременна и преди 4 месеца се сдобих с едно прекрасно малко момченце – Никола. Вече се синхронизирахме и времето взе да ми стига за все повече неща. През този период не спрях да изпробвам различни нови рецепти, някои от които успях и да заснема. Надявам се постепенно да успея да ви ги споделя всичките. За моя голяма радост, Никола е само на кърма, за това не знам как ще се справя с приближаващите коледни пости, но пък имам голямо желание да пробвам. Дори и да не успея, пак ще съм „на линия”, защото ще приготвям постни ястия за семейството ми.


Искам да споделя с вас и радостта ми, че Никола вече е християнче, а днес успяхме и да го причастим за пръв път. 

Свето Кръщение Никола. Никола с кръстницата.

Последователи