неделя, 24 април 2011 г.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! 
























Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав. 

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!



Нека светлината на Неговото възкресение озари живота Ви! 
Много здраве и благополучие!


петък, 22 април 2011 г.

Разпети петък (Велики петък)

Разпети петък (Велики петък)


„А Той бе изпоранен за нашите грехове и мъчен за нашите беззакония; наказанието за нашия мир биде върху Него, и чрез Неговите рани ние се изцелихме.” Исая 53:5

понеделник, 18 април 2011 г.

Страстната седмица

Страстната седмица

















От днес започва Страстната седмица (от славянската дума „страст” – страдание), наречена още Велика или Седмицата на страданията. Тя е последната седмица от живота на Господ Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик и свят. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Иерусалим. На Велики четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупи и се замисляме дали и ние не Го разпъваме чрез нашите страсти и грехове. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.














Нека през тази седмица да сме по – смирени и по – добри...


неделя, 17 април 2011 г.

Няколко идеи за постни хапки със сьомга

Няколко идеи за постни хапки със сьомга


Краставици със сьомга и соева майонеза


Продукти:

1 краставица
50 гр. сьомга
соева майонеза
копър

Приготвяне:

Краставицата се нарязва на по – дебели кръгчета. Върху всяка се поставя по малко соева майонеза, парченце сьомга и копър.





Краставици със сьомга



Продукти:

1 краставица
50 гр. сьомга
пастет от сьомга (пате)
копър

Приготвяне:

Краставицата се нарязва на по – дебели кръгчета. Върху всяка се поставя по малко пастет от сьомга, парченце сьомга и копър.



Тиквички със сьомга и соева майонеза

Продукти:

1 тиквичка
50 гр. сьомга
соева майонеза
копър

Приготвяне:

Тиквичката се нарязва на по – дебели кръгчета и се обработва термично за кратко на скара или оребрен тиган. Върху всяка се поставя по малко соева майонеза, парченце сьомга и копър.


Тиквички със сьомга


Продукти:

1 тиквичка
пастет от сьомга (пате)
копър

Приготвяне:

Тиквичката се нарязва на по – дебели кръгчета и се обработва термично за кратко на скара или оребрен тиган. Върху всяка се поставя по малко пастет от сьомга и парченце копър.


* използвах ето такъв пастет от сьомга


Панирани калмари

Панирани калмари


панирани калмари















Продукти:

4 - 5 туби почистени калмари
сокът от 2 лимона
брашно за овалване
олио за пържене
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Калмарите се нарязват на колелца с дебелина около 1 см и се мариноват за няколко часа в лимоновия сок. След това се овалват в брашното, което предварително е овкусено със сол и черен пипер. Пържат се в добре загрято олио (което да ги покрива) за 3 – 4 минути, докато започнат да покафеняват. Внимава се да не се препържат, че стават жилави. Готовите калмари се отцеждат за 1 – 2 минути на домакинска хартия и се преместват в съд с похлупак. Сервират се топли и с лимон. Може да се поднесат и с гръцки сос, който се приготвя от 1 ч.л. зехтин, сокът от 1 лимон, малко копър и щипка сол. Всичко хубаво се разбива и се поднася в купички, в който се топят калмарите преди консумация.

панирани калмари със сос

Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница)

Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница)


          

След като Господ възкресил Лазар, вестта за небивалото чудо бързо се разнесла из цялата йерусалимска околност. Всички искали да видят великия Чудотворец и възкресения от Него Лазар. Като че ли отговаряйки на желанието на народа, Господ замислял да отиде в Йерусалим. Научавайки това, целият народ се раздвижил. Мнозина, от нетърпение да видят по-скоро великия Чудотворец, излезли от града, да посрещнат Спасителя. Народът, с възторг размахвал палмови клонки, постилал дрехи, дето минавал Той, хвърлял цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев" (Иоан 12:13)




            На този ден в църквата се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

Честит празник и имен ден на всички, които празнуват днес!


събота, 16 април 2011 г.

Зелена салата с авокадо и пушена сьомга

Зелена салата с авокадо и пушена сьомга















Продукти:

1 зелена салата
1 краставица
1 авокадо
2 – 3 стръка пресен лук
100 гр. пушена сьомга
шепа черни маслини
зехтин
бял оцет балсамико
сол на вкус

Приготвяне:

Зелената салата по желание се накъсва или нарязва. Лукът се реже на ситно, а краставицата и авокадото на кубчета. Овкусява се със зехтин, оцет и сол на вкус. Гарнира се с пушената сьомга и с черни маслини.


Лесна индийска яхния

Рецептата е на Marta Stewart, а от мен е само начинът на приготвяне на ориза.

Лесна индийска яхния




Продукти:

2 консерви нахут
700 мл. пасирани домати
1 глава ситно нарязан лук
2 скилидки скълцан чесън
2 с.л. (30 мл.) зехтин
1 ч.л. (с връх) къри
1 ч.л. джинджифил (на прах)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сок от лайм
4 с.л. кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус

за ориза:

1 ч.ч. ориз басмати
2 с.л.(30 мл.) зехтин
1 ч.л. къри
½ ч.л. джинджифил на прах
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
2 ч.ч. вода

Приготвяне:

Оризът се измива и подсушава. Зехтинът се загрява в съд с незалепващо покритие и за кратко се запържва чесънът. Добавят се кърито и джинджифилът и се разбъркват колкото да си пуснат аромата. Прибавя се оризът, разбърква се 1- 2 минути, добавя се сол и се залива с водата. Когато заври, котлонът се намаля на най – ниската степен, покрива се с капак и се оставя 25 минути без да се бърка. Отстранява се от котлона, подправя се с черен пипер и се разбърква с вилица.


Нахутът се изплаква и отцежда. В зехтина се задушават лукът и чесънът, докато омекнат. Прибавят се джинджифилът и кърито и се бъркат една минута, докато не си пуснат аромата. Добавят се доматите, 1 ½ ч.ч. вода, захарта и сол на вкус. Когато заврят, котлонът се намаля на ниска степени се оставят да се задушават половин час, като от време на време се разбърква. След като се яхнията се сгъсти се прибавят сокът от лайм, кокосово мляко и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Сервира се с ориза, щипка къри, резенчета лайм и малко кокосово мляко.


* 1 ч.ч. = 250 мл.

петък, 15 април 2011 г.

Бобени кюфтенца с чеснов сос

От известно време съм купила един пакет белен боб, който все подмятах из шкафа. Когато видях рецептата за бобени кюфтета в блога на Пепи реших, че времето му е дошло. До сега не бях правила кюфтета от боб, за това се разрових за изцяло постни варианти и попаднах на тази рецепта. Приготвих нещо средно между нея и рецептата на Пепи.

Бобени кюфтенца с чеснов сос*















Продукти:

½ пакет (400 гр.) белен боб
½ връзка ситно нарязан пресен лук
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица
½ ч.л. джоджен
½ ч.л. кимион
сол на вкус

брашно за овалване
олио за пържене

за соса:

½ ч.ч. орехи
½ ч.ч. зехтин
½ ч.ч. галета
¾ до 1 ч.ч. вода
3 – 4 ск. чесън
сол на вкус


Приготвяне:

Бобът се сварява и хубаво се отцежда в гевгир. Прибавят се лукът, подправките и сол на вкус. Сместа хубаво се омесва и се оставя да изстине. Престоява около 30 минути в хладилник. Оформят се кюфтенца, които леко се приплескват и овалват в брашно. Едната половина изпържих, а другата половина изпекох във фурната. За пържените олиото трябва да е съвсем малко и едва да покрива тигана, за да не се разпаднат. Тези за печене ги наредих в тава с хартия за печене и ги полях с малко зехтин. Пекох ги 15 – 20 минути на 200 градуса, след което ги обърнах да се запекат за кратко и от другата страна. Пържените са по – сочни, а печените - по – хрупкави и полезни. Сервирах ги с чеснов сос, който приготвих като пасирах последователно орехите и чесъна, добавих зехтинът, а след това и галетата. Накрая започнах да наливам постепенно водата до желаната гъстота. 

* освен с посочения в тази рецепта чеснов сос, може да ги пробвате и с този. 


Гъбена крем супа

Гъбена крем супа















Продукти:

500 гр. почистени и измити гъби
2 пълни с.л. пълномаслен маргарин
3 големи картофа
400 мл. кокосово мляко
1 голям морков
1 глава лук
1 с.л. целина (ситно нарязана или сушена)
пресен магданоз
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Картофите, морковите и лукът се режат на едро и се заливат с 2,5 л. вода. Покриват се с капак и се оставят да се врят половин час. След това към тях се добавят 2/3 от гъбите, нарязани на едро и целината, и се оставят да се варят под капак още 15 минути. Всичко се пасира, прибавя се кокосовото мляко и се връща на котлона за още 5 минути. Подправя се с черен пипер и пресен магданоз. Солта може да се добави в самото начало със зеленчуците или в края с кокосовото мляко (по – здравословният вариант). Останалите гъби се нарязват на филийки и се задушават в маргарина. Прибавя се по малко от тях към всяка порция или направо се разбъркват с цялата супа. Крем супата се сервира с пресен магданоз и чеснови крутони.

Ако всички гъби се сложат заедно и част от тях не се задушава в маргарин, крем супата е подходяща и за дните на строг пост без мазнина. 


събота, 9 април 2011 г.

Емпанадас

Рецептата за приготвянето на емпанадас е от книжката Мексиканска кухня (поредица „Световна кухня”) на Бон Апети. Аз само приспособих плънката за емпанадас в постен вариант.

Емпанадас












Продукти:

400 гр. пресято брашно
160 гр. маргарин
10 – 12 с.л вода
½ ч.л. сол

за плънката*:
200 гр. замразен зеленчуков микс за руска салата (картоф, морков, грах, царевица)
1 – 2 с.л. царевично олио
сол на вкус

Приготвяне:

В купа се слага брашното, добавя се маргаринът и с вилица се мачка, докато стане на трохи.  Солта се разтваря във водата и постепенно се налива при брашното. Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник за 30 минути. Внимава се да не се премеси. Плънката се приготвя като зеленчуковия микс се задушава в зехтина до готовност и се овкусява със сол на вкус. Оставя се да изстине напълно. Тестото се разточва на тънка кора и със специална форма за емпанадас (може кръгла формичка или ринг) се изрязват кръгчета. В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, а краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с формичката или вилица. Емпанадите се слагат в тавичка, покрита с хартия за печене и се пекат около 15 – 20 минути на 200 градуса. Сервират се с чили сос. 
















* плънката може да се приготви и от добре отцедени червен боб и царевица от консерва, червен лук или прекрасното предложение на Диани – спанак и гъби.



Чили кон менте

Идеята ми дойде от популярното мексиканско ястие чили кон карне, което се приготвя с месо, но тъй като ястието е приспособено за време на пост, карне (месо) се превърна в менте.  Приготвя се изключително лесно и бързо.

Чили кон менте















Продукти:

1 глава червен лук
2 – 3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Лукът се нарязва на полумесеци, а чесънът се скълцва. Последователно се задушават в зехтина. Прибавя се консервата и се покрива с капак. Оставя се на слаб огън за 10 – на минути. Прибавя се сол на вкус. Сервира се с царевичен чипс или върху печен картоф.
















* може да се замени с 2/3 консерва червен боб, половин консерва царевица и доматен сос.


петък, 8 април 2011 г.

Гуакамоле

Гуакамоле
















Продукти:

1 узряло авокадо
1 – 2 скилидки чесън
3 – 4 с.л. зехтин
сокът от половин лайм
сол на вкус

Приготвяне:

Авокадото се разрязва на половина и се отстранява костилката. Издълбава се месестата част и се намачква с вилица. Разбърква се с пресования чесън, сока от лайм, зехтина и  се прибавя сол на вкус. Сервира се с царевичен чипс.   

Гуакамоле може да се приготви и по класическия начин като се прибавят един обелен домат, нарязан на дребни кубчета и половин глава червен лук, нарязан на ситно.


Мексиканска салата

Мексиканска салата















Продукти:

1 консерва царевица
1 консерва червен боб
6-7 кисели краставички
150 – 200 мл. чили сос (за предпочитане Heinz)
4 големи цветни чушки

Приготвяне:

Консервите царевица и боб се отцеждат. Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета и се смесват с царевицата и боба. Прибавя се сосът и хубаво се разбърква. Салатата се разпределя в чушките и се сервира.   


четвъртък, 7 април 2011 г.

Постни кюфтета от тиквички с чеснов сос

Специални благодарности за рецептата за кюфтета на Lady sexy от форум бг мамма! Малко ги модифицирах по мой вкус и ги сервирах с постен чеснов сос.

Постни кюфтета от тиквички с чеснов сос















Продукти:

3 тиквички (около 1 кг)
5 картофа
2 – 3 с..л ситно нарязан пресен копър
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за пържене

за соса:

3 варени картофа
4 големи скилидки чесън
100 мл. зехтин
пресен копър
сол

Приготвяне:

Тиквичките се обелват, рендосват, посоляват и се оставят в гевгир да се отцедят за около час. Картофите се сваряват с кожата, обелват се и се рендосват на едро ренде. Тиквичките хубаво се изстискват и се смесват с картофите, прибавят се копъра, черния пипер и малко сол. Всичко хубаво се омесва и се оформят средноголеми кюфтета. Овалват се в брашно и се пържат от двете страни в малко олио (добре загрято). Отцеждат се на домакинска хартия и се сервират с постен чеснов сос. Сосът се приготвя като се пасират до гладка каша последователно чесънът и копърът, прибавят се картофите, оцета, солта и накрая зехтина.


Постни пълнени гъби с картофи

Постни пълнени гъби с картофи



















Продукти:

500 гр. големи печурки, подходящи за пълнене
4 средноголеми картофа
зехтин*
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пънчетата на гъбите се отстраняват. Шапчиците се измиват, подреждат в тефлонова тавичка, намазват се със зехтин и се посоляват. Картофите се сваряват и рендосват на едро ренде. Овкусяват се със сол и черен пипер и се смесват със зехтина. Може да се прибавят и подправки на вкус (чубрица, магданоз и т.н.). С получената картофена смес се пълнят гъбите. Пекат се 15 – 20 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна. Може да се сервират с пресни подправки, соева майонеза или постен чеснов сос.     

* Количеството на зехтина, трябва да е толкова, че картофите да седят леко мазни. 

Брускети с патладжан

Брускети с патладжан
















Продукти:

1 черна багета (350 гр.)
1 голям патладжан
1 глава лук
100 мл. доматен сос с босилек* (за предпочитане Barilla босилек)
30 мл. зехтин
1 – 2 скилидки чесън
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Патладжанът се нарязва на малки кубчета, посолява се и се остава в гевгир за 30 минути да се отцеди горчивият сок. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Прибавят се кубчетата патладжан и след като са готови се добавя доматения сос и счукания чесън. Разбърква се 2 -3 минути и се отстранява от котлона. Овкусява се със сол и черен пипер. Багетата се нарязва на филийки. Върху всяка филийка се поставя по малко от сместа и се подреждат в тава с хартия за печене. Всяка багета се полива с малко зехтин. Брускетите се запичат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 – 15 минути.  


* Може да се замени с пресни домати, нарязани на кубчета и босилек.  


Няколко идеи за постна шоколадова торта

Няколко идеи за постна шоколадова торта


Последната постна шоколадова торта, която направих е от преди няколко за рождения ден на баща ми.
















За блат използвах постната шоколантина, която е достатъчна сочна и не съм я напоявала допълнително. Приготвих и постен шоколадов крем, с който залях блата. Количеството крем, което изразходвах е ½ доза от рецептата. Украсих с пресни ягоди. Тортата трябва да преседи няколко часа в хладилник преди консумация. Ако ще се консумира на следващия ден, ягодите трябва да се намажат с постен желатин.












Приготвяла съм постна шоколадова торта и като съм използвала за блат този сладкиш. Той може да се напои с кафе, сироп или компот. За крем може да се използва и шоколадово (или друг вид) нишесте, приготвено с кокосово или соево мляко. Кремът може да се използва между блатовете, а самата торта да се залее с разтопен постен шоколад. Може да се приготвят и мини тортички. Към тортите може да се прибавят плодове и ядки.



Постен шоколадов крем

Постен шоколадов крем




















Продукти:

1 литър соево мляко
2 (по 200 гр.) шоколадови кувертюра*
60 гр. царевично нишесте
50 гр. мед
2-3 с.л. захар
ванилия

Приготвяне:

Шоколадът се начупва на парченца и разтапя в соевото мляко. Прибавят се медът, захарта и ванилията и се разбърква, докато не се разтопят. Добавя се нишестето, разбито в няколко с.л. студена вода и се бърка, докато не започне да се сгъстява. Още топъл се сервира в подходящи купички. Може да се прибавят ядки или плодове.  

* използвах ето такъв от Лидъл






















Още един вариант на постен шоколад крем може да погледнете в блога на Диани

Последователи