вторник, 22 юни 2010 г.

Китайски пролетни ролца

Китайски пролетни ролца















Продукти:

20 бр. оризови кори
1 тиквичка
2 картофа
2 моркова
2 стръка пресен лук
½ ч.л. джинджифил
½ ч.л. чесън на прах
2 с.л. соев сос
50 мл. зехтин
олио за пържене


Приготвяне:

            Тиквичката и картофите се обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се рендосват. В уок се загрява зехтина и последователно се задушават лукът, морковите и тиквичките. Картофите се добавят за 1 – 2 минути, прибавят се подправките и накрая соевият сос. Залива се с 2 ч.ч. вода и се оставя на слаб огън, докато картофите не се сварят и водата не изври. Когато плънката е готова се отстранява от котлона и се оставя да изстине. Оризовата кора се хваща внимателно с две ръце и се поставя от всяка страна за кратко под течаща струя студена вода. Не трябва да се задържа дълго под водата, за да не се „разлигавят”. Трябва да са жилави и да могат да се прегъват, без да се чупят. Не трябва да имат сухи зони, особено краищата. Намокрената кора се поставя на дъска и се поставя част от плънката (около 1 – 2 с.л., според размера на корите). Завива се внимателно, като краищата трябва да са добре залепнали. Така се процедира и с останалите кори. Пържат се в добре загрято олио, готови са за няколко минути. Сервират се топли.

* 1 ч.ч. = 250 мл


Паста с риба тон


Паста с риба тон



Продукти:

250 гр. фарфале/едро критараки
1 консерва риба тон (парченца) в зехтин
1 гл. червен лук
5-6 черни големи маслини без костилки
5-6 зелени големи маслини без костилки
2 с.л. каперси
2 щ. риган
2 щ. босилек
сол на вкус



Приготвяне:

            Пастата се сварява в подсолена вода и се прецежда. Лукът се нарязва на по – едро и се покрива с топлата паста, за да омекне. Рибата тон се прибавя заедно със зехтина. Маслините се нарязват на колелца и се добавят към пастата. Прибавят се и подправките, каперсите и сол на вкус. Всичко се разбърква добре и се сервира. По желание може да се прибави и соева майонеза.  



Супа от сьомга


Супа от сьомга


Продукти:

1 бр. (300 гр.) котлет сьомга
1 гл. лук
1 морков
3 – 4 картофа
200 мл. кокосова сметана
30 мл.зехтин
10 – на зърна черен пипер
1 зрънце бахар
пресен копър на вкус
морска сол
сокът от един лимон



Приготвяне:

            Сьомгата се сварява с бахара в подсолена вода (готова е за няколко минути). Отцежда се, кожата и костите се отстраняват. Лукът и морковът се нарязват и задушават в зехтина. Заливат се с литър и половина вода. Прибавят се сол на вкус, зърната черен пипер и картофите, нарязани на дребни кубчета. Покрива се с капак и се оставя да ври 20 минути. Добавя се кокосовата сметана, отново се покрива и се оставя да ври още 10 минути. Отстранява се от котлона, прибавя се сьомгата, ситно нарязан пресен копър и лимоновия сок. Покрива се и се остава да почине 5 – 10 минути.   


Последователи