четвъртък, 25 март 2010 г.

Благовещение (25 март)


Днес е Благовещение. На този ден архангел Гавриил донася благата вест (оттам идва и името на празника) на Св. Дева Мария, че ще роди Божия Син.

















Честит празник!

Желая ви много здраве и само добри вести за вас и близките ви хора! Искам да ви поздравя с две невероятни изпълнения на Чистая Дево (Agni Parthene).




сряда, 24 март 2010 г.

Пене ригате с тиквички и патладжани




Пене ригате с тиквички и патладжани














Продукти:

400 гр. пене ригате
500 гр. тиквички
200 гр. патладжани
1 ч.ч. ситно нарязан пресен лук
1 ½ ч.ч. доматена паста
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар 
½ ч.л. чесън на прах
100 мл. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

            Пастата се сварява и отцежда. Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват, оставят се да се отцедят за 30 минути от горчивия сок и се изплакват. Тиквичките се нарязват на кубчета. Лукът се задушава в зехтина и се прибавят тиквичките и патладжаните. Задушават се до готовност (около 20 минути). Когато патладжаните са готови се прибавят доматената паста, солта, захарта и подправките. Оставя се да поври 5 – 10 минути при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти се добавя пастата и се разбърква за кратко. Сервира се с пресен босилек.  

* 1 ч.ч. = 250 мл.



Талиатели със спанак и гъби

Талиатели със спанак и гъби

 Продукти:

250 гр. спаначени талиатели

за соса:
200 гр. замразен пресован спанак (за предпочитане „Бондюел”)
1 с.л. маргарин
2 с.л. брашно
сол на вкус

за гъбите:
500 гр. гъби
50 гр. маргарин
1 гъбен бульон


Приготвяне:

            Талиателите се сваряват и отцеждат. Спанакът се залива с 250 мл. вода и се прибавят сол на вкус и маргаринът. Вари се 5 – 10 минути и се пасира. Брашното се разбива в малко студена вода и постепенно се добавя към спанака. Оставя се да поври няколко минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Не е нужно сосът да е прекалено гъст. Гъбите се почистват и нарязват на филийки. Задушават се в маргарина и когато си пуснат сока се добавя стрит гъбен бульон. Когато се изпари течността и са готови се отстраняват от котлона. Талиателите се сервират, поливат се със соса и се гарнират със задушените гъби.

Крем супа от тиквички

            Това е една много лека крем супа. Много я обичам, защото може да се поднесе и студена и има приятен разхлаждаш ефект, особено през лятото.   

Крем супа от тиквички














Продукти:

600 гр. тиквички
600 гр. картофи
1 голям морков
1 малка глава лук
2 с.л. зехтин
2 – 3 скилидки чесън
1 ч.л. сух копър (или няколко стръка пресен)
сол, черен пипер на вкус
сокът от един лимон

Приготвяне:

            Тиквичките и картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а морковът се рендосва. Поставят се в тенджера, прибавя се копърът (ако е пресен се добавя накрая) и се заливат с 1,5 л. вода. Оставят се да врят на умерен огън без капак около 30 минути. Тенджерата се отстранява от котлона, прибавят се сол и зехтин и всичко хубаво се пасира. Сервира се с прясно изстискан лимонов сок, черен пипер и крутони.  



Задушено

Задушено


Продукти:

400 гр. картофи
150 гр. гъби
1 голяма глава лук
1 голям морков
3 с.л. зехтин
1 гъбен бульон
1 дафинов лист
1 зрънце бахар
10 зрънца черен пипер
сол на вкус





Приготвяне:

            Лукът се нарязва на полумесеци, морковът на кръгчета, картофите на едри кубчета, а гъбите на филийки. В зехтина последователно се задушават лукът и гъбите. Прибавят се картофите, морковите, гъбения бульон, сол и подправките и се залива със 700 мл. вода. Покрива се с капак и се оставя на умерен огън за около 20 минути, отстранява се капака и се задушава още 10 – на минути.  

Разядка с патладжани

Разядка с патладжани

Продукти:

1 кг патладжани
1 шепа орехи
100 гр. соева майонеза
100 мл. зехтин
½ ч.л. чесън на прах
сол на вкус



Приготвяне:

            Патладжаните се разполовяват по дължина. По вътрешността им се правят ромбовидни нарези, като се внимава да не се стигне до кората. Посоляват се и се поставят с вътрешността надолу върху решетка (скара, гевгир), за да се отцеди горчивият сок. След 30 минути се измиват от сока и се подреждат с вътрешността нагоре в тава. Поливат се равномерно със зехтина и се покриват с фолио. Пекат се около един час на 200 градуса. Вътрешността се издълбава с лъжица, намачква се и се овкусява с чесъна и солта. Орехите се счукват и се добавят, заедно с майонезата. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да престой около един час в хладилник.



Разядка от тиквички

Разядка от тиквички


Продукти:

1 кг тиквички
200 гр. соева майонеза
100 мл. зехтин
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. копър (сушен)
сол на вкус









Приготвяне:

            Тиквичките се обелват, рендосват и хубаво се изстискват от сока. Запържват се в зехтина до готовност (около 15 – 20 минути). След като изстинат се овкусяват със солта, чесъна и копъра. Разбъркват се със соевата майонеза.. Разядката се оставя в хладилник за около час. По желание може да се добавят и счукани орехи.  

Кюфтета от лапад

            Искам да споделя една много хубава рецепта на Iliana за кюфтета от лапад. Приспособих я в постен вариант и направих някои промени, а оригинала може да се види тук.

Кюфтета от лапад 












Продукти:

300 г лапад
1 ч.ч. ориз
3 големи сварени картофа
2 стръка пресен лук
2 с.л. (пълни) брашно
1 с. л. чубрица
1 с. л. джоджен
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
сол на вкус

за панировката:
брашно
галета
подправка за панировка (аз използвам „Котани”)

Приготвяне:

         Оризът се сварява. Лападът се сварява за 5 – 10 минути и се отцежда. Картофите се намачкват и се разбъркват с ориза, лапада и ситно нарязания лук. Приготвя се панировката като се смесват равни количества брашно и галета и се добавя подправка за панировка. Оформят се кюфтета и се овалват в панировката. Оставят се да починат 10 минути. Пържат се в силно сгорещено олио. Отцеждат се на домакинска хартия.

* 1 ч.ч. = 250 мл.

вторник, 23 март 2010 г.

Руска салата

Това е една примерна рецепта за постен вариант на руската салата. Всеки може да я нагоди според предпочитанията си.

Руска салата

 Продукти:

700 гр. картофи
100 гр. моркови
1 ч.ч грах от консерва
1 ч.ч. кисели краставички (нарязани на ситно)
200 гр. соева майонеза
2 с.л лимонов сок
1 ч.ч. горчица
черен пипер, сол на вкус


Приготвяне:

            Картофите и морковите се сваряват, нарязват се на кубчета и се посоляват. Майонезата се разбърква с горчицата и лимоновия сок и се подправя с черен пипер. Грахът и киселите краставички хубаво се отцеждат и се добавят към майонезата. Прибавят се към картофите  и внимателно се разбъркват. 

* 1 ч.ч. = 250 мл. 

Картофена салата със соева майонеза

Картофена салата със соева майонеза














Продукти:

600 гр. картофи
1 ч.ч. царевица от консерва
1 ч.ч. кисели краставички (нарязани на ситно)
200 гр. соева майонеза
1 ч.л. горчица
черен пипер, сол на вкус
1 ч.ч. ябълка (нарязана на дребни кубчета) - по желание

Приготвяне:

            Картофите се сваряват, нарязват се на кубчета и се посоляват. Майонезата се разбърква с горчицата и се подправя с черен пипер. Царевицата и киселите краставички хубаво се отцеждат и се прибавят към майонезата. По желание се добавя и ябълката. Всичко се разбърква внимателно с картофите.    

* 1 ч.ч. = 250 мл.

Пълнени сухи чушки с картофи

Пълнени сухи чушки с картофи


Продукти:

100 гр. сухи чушки
1 кг картофи
150 мл. зехтин
1 ч.ч. ситно нарязан праз лук
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус










Приготвяне:

            Картофите се обелват, сваряват и отцеждат. Докато са още топли се намачкват със сол и червения пипер, разбъркват се с праза и 100 мл. зехтин. Покриват се с капак и се оставят да починат за около 15 минути докато празът омекне. Чушките се измиват със студена вода и се заливат с гореща за 15 – 20 минути, докато хубаво омекнат. Отцеждат се и се пълнят с картофената смес. Подреждат се в тава и се поливат равномерно с останалия зехтин. Прибавя се 1 ч.ч. вода и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. За да не загарят чушките отгоре може да се покрият с фолио, което да се отстрани 10 - 15 минути преди края на печеното.

1 ч.ч. =  250 мл.

събота, 20 март 2010 г.

Пикантни бадеми

            Тази рецепта също я видях по Фиеста тв. Приготви я Триш Макгууд в Мечтаното парти. Пробвах я и много ми хареса.

Пикантни бадеми

Продукти:

200 гр. сурови бадеми
3 с.л. мед
3 с.л. захар
1 ч.л сух джинджифил
½ ч.л. лют червен пипер
½ ч.л. сол




Приготвяне:

Продуктите те смесват и се разпределят в тава за печене на един ред. Пекат се около 20 минути на умерена фурна, като периодично се разбъркват. Когато се извадят от фурната, още топли се разпределят върху дъска покрита с фолио. Трябва пак да са на един ред и по възможност да не се допират. Трябва да се внимава и да не се пипат докато са топли, защото може да причинят неприятни изгаряне.

Когато изстинат напълно са готови за консумация.


Френски селски сладкиш

            Този сладкиш бе приготвен от Жак Пепен по Фиеста тв. Много ми допадна идеята и реших да го пробвам и аз. Направила съм някои изменения, защото не помня добре рецептата му, а и обичам да добавям по нещо от себе си.

Френски селски сладкиш



















Продукти:

3 ябълки (около 300 гр.)
4 с.л. кафява захар
1 ч.л ванилена захар (за предпочитане „Котани”)
½ ч.л. канела
1 шепа орехи
25 гр. маргарин

за тестото:

100 гр. брашно
50 гр. пудра захар
50 гр. маргарин
½ ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

            Ябълките се обелват, почистват от семките и нарязват на едри кубчета. Разбъркват се с канелата, кафявата и ванилената захар, и орехите (цели, на едри парчета, а не счукани). Подходящ съд за печене се намаслява обилно с маргарина и на дъното му се поставят няколко цели парченца от него. Разпределя се ябълковата смес в него. 
        Брашното и пудрата захар се пресяват и се смесват с бакпулвера. Добавя се маргаринът и се намачква с вилица (или ръка) до получаването на тесто. Тестото се накъсва на трохи върху ябълковата смес. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна 15 – 20 минути. Сервира се изстинал.   


неделя, 14 март 2010 г.

Копривена каша с орехи

Копривена каша с орехи

 Продукти:

60 гр. сушена коприва
50 гр. маргарин
4 с.л. брашно
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. чесън на прах
¾ ч.ч. счукани орехи
сол на вкус



Приготвяне:

            Копривата се сварява в 1 литър вода за 10 – 15 минути. Отстранява се от котлона и се пасира. В маргарина се запържват брашното и червеният пипер. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се прибавя и пасираната коприва. Добавя се сол на вкус и чесънът. Оставя се да ври, докато се сгъсти. Преди отстраняване от котлона се прибавят счуканите орехи и хубаво се разбърква.

четвъртък, 11 март 2010 г.

Пикантен пастет

            Това е един любим на семейство ми пастет. Определено не е типичният пастет с боб, даже рядко хората, които го пробват, познават от какво е направен.

Пикантен пастет


 Продукти:

3 ч..ч. сварен бял боб
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
½ ч.л. чесън на прах
сол на вкус

Приготвяне:

            Докато бобът е още топъл се прибавят подправките, зехтинът и сол на вкус и всичко хубаво се пасира.


Хрупкави пурички със спанак

Хрупкави пурички със спанак

 Продукти:

16 листа фини кори за баница
350 гр. спанак
150 гр. маргарин
сол на вкус



Приготвяне:

            Спанакът се кипва за 10 минути и се отцежда. Задушава се в 50 гр. маргарин, добавя се сол на вкус и се оставя се да изстине. Взимат се две кори едновременно и се нанася линия от спанак с големина около 1 пръст  в единия край, както е показано на картинката. 

След това се завива плътно на руло. Разрязва се с ножица на три равни части и се подрежда в тавичка. Така се процедира и с останалите кори и плънка. Разтопява се останалия маргарин и внимателно се заливат пуричките. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 - 180 градуса, около 45 минути. Трябва да се добре изпечени и поели целия маргарин.     

вторник, 9 март 2010 г.

Каша от гъби

Каша от гъби












Продукти:

500 гр. гъби
1 глава червен лук
1 гъбен бульон
2 с.л. брашно
50 гр. маргарин
½ ч.л. чесън на прах
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

            Гъбите се белят и почистват от пънчетата. Измиват се и се нарязват на филийки. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маргарина. Прибавят се и гъбите. Когато са готови се прибавя брашното, разбърква се няколко минути и се залива с гъбения бульон, разтворен в 1 ч.ч. (250 мл.) гореща вода. Добавят се чесънът, солта и черният пипер. Разбърква се няколко минути и се отстранява от котлона. Поднася се топла. Може да се сервира със ситно нарязан пресен чесън.

Бърза яхния от зелен фасул

Бърза яхния от зелен фасул

яхния от зелен фасул 















Продукти:

3 буркана стерилизиран зелен фасул
2 големи глави лук
1 голям морков
50 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. скълцан чесън
½ връзка ситно нарязан магданоз
сол на вкус

Приготвяне:

            Лукът и морковът се нарязва на ситно и се задушават в зехтина. Прибавя се червеният пипер и се залива с 1 ч.ч. (250 мл.) вода. Добавят се доматеното пюре и чесънът и се оставя да поври няколко минути. Зеленият фасул се отцежда от водата и се добавя към зеленчуците. Залива се с 1,5 л. гореща вода и се прибавя сол на вкус. Покрива се с капак и се оставя да ври на умерен огън около 15 минути. Прибавя магданозът и се отстранява от котлона.   

понеделник, 8 март 2010 г.

Коприва с ориз и орехи

Много обичам коприва, а това е един от любимите ми начини за приготвянето й.

Коприва с ориз и орехи

 Продукти:

60 гр. сушена коприва
1 ч.ч. ориз *
1 ч.ч. ситно нарязан лук
½ ч.ч. ситно нарязани моркови
¾ ч.ч. счукани орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. оцет (балсамико или винен)
1 с.л. (пълна) скълцан чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. зехтин
сол на вкус


Приготвяне:

            Копривата се залива с 2 литра вода. Оставя се поври 10 – 15 минути, отстранява се от котлона и се пасира. Лукът и морковът се задушават в зехтина. Прибавят се брашното и червения пипер. Разбърква се енергично като се внимава да не загорят. Заливат се с 1 литър вода. Добавя се оризът и се оставя да поври няколко минути. Прибавя се пасираната коприва, чесънът и сол на вкус. Вари се на умерен огън под капак 15 минути и се изключва котлона. Прибавят се орехите и оцетът и пак се похлупва. Оставя се малко да „почине” . Според мен е по – хубава за консумиране изстинала. При сервиране може да се добави допълнително оцет.

* 1 ч.ч. = 250 мл.



Постни подлучени тиквички

Постни подлучени тиквички


Продукти:

2 кг тиквички
брашно за овалване
олио за пържене
сол на вкус

400 гр. соева майонеза*
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. копър (сух)








Приготвяне:

            Тиквичките се нарязват на колелца и се поставят в гевгир. Брашното се смесва с малко сол. Всяка тиквичка се овалва в него и внимателно се потупва с пръст, за да падне излишното брашно. Пържат се в силно сгорещено олио до златисто. Поставят се на домакинска хартия, за да се изцедят от мазнината. Майонезата се разбърква с чесъна и копъра. В подходящ съд се подрежда ред тиквички и се покриват с тънък слой от майонезата. Реди се следващ ред тиквички и пак се покриват с майонеза, и така до изчерпване на продуктите. Завършва се с майонеза. Оставят се да престоят няколко часа в хладилник.

     










  
            В началото си мислех, че тиквичките ще са тежки с майонеза, но когато е по – тънък пласт става много вкусно. Дори ми харесват повече, отколкото с кисело мляко.

            Тиквичките могат да се приготвят и в по – здравословен вариант. Вместо да се пържат може да се наредят в тава, да се поръсят със сух копър и сол и да се полеят със зехтин. След това се пекат 30 минути под фолио, отстранява се и се дозапичат до готовност. За конкретната рецепта на мен ми харесват повече пържени.




* Майонезата определено трябва да е соева! Растителната на Vital не е подходяща. 


неделя, 7 март 2010 г.

Пролетна картофена яхния

            Това е любимата ми картофена яхния. Освен за настъпващата пролет ми напомня и за майка ми, която я приготвяше веднага щом се появи пресен лук и чесън на пазара.

Пролетна картофена яхния

 Продукти:

2 кг. картофи
2 ч.ч. ситно нарязан пресен лук
1 ч.ч. ситно нарязан пресен чесън
100 мл. зехтин
1 ч.л. червен пипер
6 с.л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус








Приготвяне:

            Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се задушават в зехтина. Прибавят се картофите и червеният пипер. Разбърква се енергично 1-2 минути и се заливат с 1,5 л. гореща вода. Прибавя се сол на вкус (обикновено слагам 2 с.л. морска сол). Похлупва се с капак и се оставя да ври на умерена температура 30 минути. Изключва се котлонът, добавя се магданозът и отново се покрива с капак. Яхнията се оставя да „почива” похлупена 10 – 15 минути. Може да се сервира със зелена салата или краставици и домати.

* 1 ч.ч. = 250 мл. 

събота, 6 март 2010 г.

Кроасани със сладко от диви ягоди

            Първият ми опит за кроасани от бутертесто не беше много успешен – кроасаните загубиха формата си, а сладкото изтече. След това вече успях да ги нагодя и всеки път да постигам отличен резултат, за това ще споделя всичко с подробности. 

Кроасани със сладко от диви ягоди

 Продукти:

1 лист бутертесто (400 гр.)
сладко от диви ягоди*





Приготвяне:

            Приготвя се купичка с вода и четка за мазане на тесто. Бутертестото се нарязва по изобразения начин.












Слага се съвсем малко сладко (ако се сложи повече ще изтече) в основата на триъгълниците и се загъва внимателно веднъж. Останала част внимателно се намазва с четката с вода, като се обръща особено внимание на върха. Водата не трябва да е много, не трябва да има мокри зони, а само тънко намазване. Загъва се до края като връхчето леко се притиска, за да залепне хубаво.

Подреждат се в тава с връхчето нагоре върху хартия за печене. Може съвсем леко да се извият краищата като буквата „С”. Пекат се предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути.





* могат да се приготвят с постен шоколад или сладко по избор. Сладкото не трябва да е течно, трябва да е гъсто и с парченца плод.


сряда, 3 март 2010 г.

Пълнени сухи чушки с леща

            Като истински любител на лещата не мога да не споделя тази рецепта. Подходяща е и за трапезата на Бъдни вечер.

Пълнени сухи чушки с леща

Продукти:

2 ч.ч. леща
100 гр. сухи чушки (13 – 15 броя според големината)
400 гр. праз лук
100 мл. зехтин
2 ч.л. чубрица
½ ч.л. лют червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:

            Лещата се сварява и хубаво се отцежда от водата. Празът се нарязва на ситно и се задушава в 60 мл. зехтин. Прибавя се лещата и се запържва за няколко минути. Отстранява се от котлона и се добавят чубрицата и лютия пипер. Овкусява се със сол на вкус и хубаво се разбърква. Сухите чушки се измиват със студена вода и се накисват за 15 минути в гореща вода. Отцеждат се и внимателно се пълнят с лещата. Може да се използва малка лъжичка, но трябва да е с повишено внимание, защото лесно се разкъсват. Според мен сухите чушки се пълнят най – удобно с ръце, т. нар. гнетени чушки. Подреждат се в тавичка и хубаво се намазват с останалия зехтин. Прибавя се една ч.ч. гореща вода и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до готовност (около 45 минути).   












* 1 ч.ч. = 250 мл. 

Последователи