петък, 26 февруари 2010 г.

Мляко с ориз (Сутляш)

            Днес се отдадох на експерименти. Имах една кутия с кокосово мляко, която купих oще преди началото на поста и днес реших да я оползотворя. Случайно ми мина в полезрението пакетът с ориз. Реших да пробвам да направя постен сутляш, пък ако не стане, поне да знам, че съм опитала. Дано да не прозвучи нескромно, но резултатът надмина очакванията ми. Сестра ми дойде на гости и на всяка хапка искаше да я уверя, че не съм слагала мляко. В един момент, чак аз започнах да се съмнявам.  

Мляко с ориз (Сутляш)

 Продукти:

400 мл. кокосово мляко*
½ ч.ч. бисерен ориз
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
¼ ч.л. маргарин
3 бр. ванилена захар
канела









Приготвяне:


            Оризът се сварява на умерен огън в ½ ч.ч. вода. След като водата изври се добавят кокосовото мляко, захарта, ванилията и още ½ ч.ч. вода. Прибавя се маргаринът (добавих съвсем малко, защото реших, че в кравето мляко има някаква масленост, докато в кокосовото мляко няма.) Вари се на тих огън, като се разбърква непрекъснато и се внимава да не загори. Сутляшът е готов, когато оризът е напълно сварен и има гъстота. Не трябва да остане водно, но и да не бъде прекалено сухо. Още топъл се разпределя в купички. Поръсва се с канела. Сервира се охладен.   

*  кокосовото мляко, което използвах е на Exotic Food. Докато търсех снимка на консервата в интернет, разбрах, че има различни видове кокосово мляко – за готвене, десерти, сметана и универсално. До сега мислех, че всички са еднакви.

** 1 ч.ч. = 250 мл. 

Ябълкови кошнички

            Когато ми останат излишни бройки кори за баница винаги гледам да ги оползотворя. Ще споделя един много лесен, бърз и ефектен десерт.

Ябълкови кошнички


Продукти:


1 голяма ябълка
4 листа фини точени кори
4 с.л. маргарин
4 с.л. кафява захар
орехи
канела








Приготвяне:


            Ябълката се обелва, разполовява и се нарязва на филийки. Корите, без да се разделят, се разрязват на 4 квадрата (най – лесно е с ножица). Всеки квадрат се поставя във формичка за мъфини и се притиска към стените. Стърчащите краища се подрязват. Разтопява се маргаринът и с помощта на четка хубаво се намазват корите. Ябълките се подреждат като ветрило по стените на формичките. Орехите може да се поставят и цели, както и да се счукат, като за една кошничка са необходими около 1 с.л.  Ябълките и орехите се поръсват с канела и се заливат с около 1 с.л. от разтопения маргарин и се поръсват с 1 с.л. кафява захар. Така се процедира и с другите кошнички. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути. Изваждат се от формичките за мъфини, докато са още топли (иначе ще залепнат). Не се консумират топли. При сервиране може да се поръсят с пудра захар.

вторник, 23 февруари 2010 г.

Плодови тарталети с крем

Плодови тарталети с крем

 Продукти:

за тарталетите:

400 гр. брашно
200 гр. маргарин
50 гр. пудра захар

за крема:

½ ч.ч. захар
1 десертно нишесте ягода (60 гр.)*

250 гр. ягоди



Приготвяне:

            Омесва се маслено тесто от брашното, маргарина, захарта и ванилията. Оставя се да престои 30 минути в хладилник. Формичите за тарталети се намазват с маргарин и набрашняват. Във всяка формичка се поставя топче от тестото, което се притиска с пръсти и се избутва нагоре с палец. Излишното тесто, извън ръба на формичката, се отстранява. Дъното на тарталетите се надупчва с вилица. Пекат се около 15 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна. След като изстинат се отстраняват от формичките. Нишестето се разтваря в 100 мл. студена вода и се добавя при непрекъснато разбъркване към 600 мл. вряща вода, предварително подсладена с ½ ч.ч. захар. След като се сгъсти се отстранява от котлона и още топлият крем се разпределя в тарталетките. Върху всяка тарталета се поставя ягода (ягодата може и да е нарязана на парченца). Може да намажете ягодите с постен желатин, за да се запазят свежи за по – дълго. Когато изстине кремът са готови са за консумация.

По същия начин може да приготвят тарталети с различен крем и подходящи плодове.

* много ми харесват тези  
http://www.bioset-bg.com/pudings_bg.php

Канелени ролца

Канелени ролца


Продукти:

1 лист бутер тесто (400 г)
4 с.л. кафява захар (на кристали)
½ ч.л. канела











Приготвяне:

            Бутертестото се поръсва равномерно със захарта и след това, с помощта на лъжица, внимателно се притиска към тестото, за да не изпадне при рязането. Поръсва се с канела. Аз слагам половин чаена лъжичка, но количеството може да се промени според вкусовите предпочитания. Тестото се навива на руло (винаги започвам да завивам от по – късата страна, за да стане по – голямо), като края се намазва с вода и леко се притиска, за да залепне. Нарязва се на филийки с дебелина около един пръст и се подреждат в тавичка върху хартия за печене. Пекат се около 15 – 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.     

Баница с картофи

            Преди време на един пост съпругът ми беше в Скопие и всяка сутрин е закусвал баничка со компир. Много му харесала и когато се прибра ме помоли и аз да му направя. Обясни ми какво е имало в нея и аз я приготвих. Оказа се, че нещо толкова просто може да бъде и много вкусно.


Баница с картофи


Продукти:

1 пакет (500 гр.) фини точени кори
4 големи картофа (500 гр.)
100 мл. маргарин
50 мл. зехтин
1 ч.л. чубрица
сол на вкус









Приготвяне:

            Картофите се обелват и сваряват. Докато са още топли се заливат със зехтина и се намачкват с вилица. Прибавя се чубрицата и сол на вкус. Върху две кори едновременно се разпределя част от поизстиналата плънката, завиват се на охлюв и се подреждат в тавичка, намазана с маргарин. По същия начин се процедира с останалите кори и плънка, до получаването на вита баница. Маргаринът се разтопява и се разпределя върху баницата. По желание може да се поръси с чубрица. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване (около 35 минути).

понеделник, 22 февруари 2010 г.





За всички рецепти използвам ч.ч. от 250 мл! 





Праз с картофи на фурна

            Това беше едно от първите неща, които сготви съпругът ми. Нещо много просто, но и много вкусно. В родния му край го наричат исменка, защото се готви, когато се коли прасе и прибавят и свинско месо, но се среща и в постния му вариант, който ще споделя с вас.

Праз с картофи на фурна

Продукти:

1 кг картофи
600 гр. ситно нарязан праз лук
200 мл. домати*
100 мл. зехтин (олио)
сол на вкус




Приготвяне:

            Праз лукът хубаво се запържва в зехтина. Картофите се обелват и нарязват на филийки (няколко пъти пробвах да ги нарежа по друг начин и нямаше същия резултат). В подходяща тавичка се смесват картофите, празът и доматите. Овкусява се със сол и се залива с гореща вода, която да покрие картофите. Пече се около един час в предварително загрята фурна на 200 градуса.  

* специално за тази рецепта винаги използвам домашно консервиран доматен сок (да е жива и здрава и свекърва ми, че консервира и за нас)

неделя, 21 февруари 2010 г.

Пълнени чушки с ориз

Пълнени чушки с ориз











Продукти:

12 – 15 бр. чушки за пълнене (в зависимост от големината им)
2 ч.ч. ориз
75 мл. зехтин
1 ½ ч.ч. ситно нарязан лук
1 ч.ч. ситно нарязани моркови
1 ч.ч. ситно нарязани или рендосани домати
1 зеленчуков бульон
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. чубрица
½ ч.л. кимион
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

            Чушките се изтърбушват и измиват. Оризът се почиства, измива и се оставя да изсъхне. В 50 мл. зехтин се задушават последователно лукът и морковите. След като са готови се прибавят оризът и червеният пипер, разбърква се за 1 – 2 минути и се залива с 2 ч.ч. гореща вода и доматите. Котлонът се намалява и се прибавят подправките и солта. След като изври водата се отстранява от котлона. Чушките се пълнят с ориза, подреждат се в подходяща тавичка и се намазват с останалия зехтин. Заливат се до средата с гореща вода и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 45 минути.  

Пюре от червена леща

Пюре от червена леща


Продукти:

500 гр. червена леща
100 мл. зехтин
1 ч.л. риган
1 ч.л. чесън на прах
3 ч.л дижонска горчица (за предпочитане Bornier)
сокът от ½ лимон
сол на вкус

Приготвяне:

            Червената леща се измива със студена вода и се сварява. Отцежда от водата и се поставя в подходящ дълбок съд. Прибавят се зехтинът, подправките, горчицата, сокът от лимон, солта и всичко хубаво се пасира. Може да се сервира самостоятелно или върху филийка хляб или сухар. Друг начин за сервиране е да се шприцова върху колелца домат и да се полее с малко зехтин.      

петък, 19 февруари 2010 г.

Салата от леща

Това е любимата ми салата от леща.

Салата от леща








Продукти:

2 ч.ч. обикновена леща
4 стръка пресен чесън
сол на вкус

за дресинга:

100 мл. зехтин
3 ч.л. дижонска горчица (за предпочитане Bornier)
½ ч.л. риган
½ ч.л. босилек (сушен)
сокът от ½ лимон

Приготвяне:

            Лещата се сварява и отцежда. Пресният чесън се нарязва и смесва с лещата, докато е още топла. Изброените продукти за дресинга се пасират и прибавят към лещата. Добавя се сол на вкус. Салатата хубаво се разбърква, покрива се с капак, и се оставя малко да престой, за да може да поеме хубаво дресинга.

Крем супа с праз лук

Крем супа с праз лук

Продукти

1 кг картофи
250 – 300 гр. праз лук
1 голям морков
зехтин (маргарин)
сол, бял пипер на вкус
1 лимон










Приготвяне:

            Картофите и моркова се обелват, нарязват на едри парчета и се поставят в тенджера. Обелва се лукът, нарязва на едри колелца и се прибавя в тенджерата. Зеленчуците се заливат с 2 литра вода  и се оставят да врят 30 минути. Зехтинът и солта може да се добавят преди зеленчуците да заврят или непосредствено преди пасирането им. Вторият начин е по – здравословен, но е въпрос на предпочитания. След като се сварят зеленчуците се оттеглят от котлона и се пасират. Прибавя се бял пипер. Крем супата се сервира с прясно изстискан лимонов сок и крутони.    

Гъби с критараки

Гъби с критараки


Продукти:

1 кг гъби
500 гр. критараки (от по - дребното)
1 ч.ч. ситно нарязан лук
½ ч.ч ситно нарязани моркови
50 мл. зехтин
2 гъбени бульончета
сол, черен пипер на вкус
магданоз

Приготвяне:

            В зехтина последователно се задушават лукът, морковите и гъбите, нарязани на филийки. Когато гъбите си пуснат сока се добавят стритите бульончета и се задушават до готовност. След това се смесват в тавичка с критаракито, сол и черен пипер на вкус. Заливат се с 5 ч.ч. гореща вода и се пекът на 180 градуса около 30 минути в предварително загрята фурна. Сервират се със ситно нарязан магданоз. 

Баница с локум

Баница с локум



















Продукти:

14 листа фини точени кори
280 гр. (2 кутии) обикновен локум
100 гр. (1 ч.ч.) счукани орехи
200 гр. маргарин
2-3 с.л. захар

за сиропа:

1 ½  ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
4 бр. ванилия
сокът от ½ лимон

Приготвяне:

            Локумът се нарязва на дребни кубчета и се смесва с орехите и захарта (Аз прибавям и пудрата захар, която остава в кутийките от локума). Маргаринът се разтапя и се прибавят 4 с.л. към локума и орехите. Взимат се две кори и върху тях се разпределя част от плънката по нарисувания на картинката начин.


 Навиват се на стегнато руло и се подреждат в тавичка. По същия начин се процедира и с останала плънка и кори. Получават се 7 дълги пурички. Нарязват се на 3 по – малки (на мен ми е най – удобно с ножица) и се заливат с разтопения маргарин. Пекът се в предварително загрята фурна на 150 градуса около един час (стават много хрупкави и вкусни, и при желание може да се консумират и без сироп). 



Приготвя се сироп от водата, захарта, лимона и ванилията, който трябва да поври, докато се сгъсти (около 10 минути). С топлия сироп се заливат изстиналите пурички. Оставят се да престоят за едно денонощие в хладилник.

         Освен във формата на пурички може да се приготви и като вита или редена баница., но се запазва правилото да се нареже преди печене, след като се залее с маргарина.  Редената баница я приготвям като намазвам тавичката и редя – кора – маргарин – кора – плънка – кора. Накрая я нарязвам на квадрати. 

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Пикантни гъби с кокосово мляко

            Искам да препоръчам една страхотна рецепта на Tanita за гъби с кокосово мляко. Направих някои съвсем малки изменения по мой вкус и за това ще я кача отделно и тук, а това е линк към оригиналната рецепта. 

Пикантни гъби с кокосово мляко















Продукти:

1 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
1 голяма червена печена чушка
1 глава лук
250 гр. гъби
1 ½  ч.ч. кокосово мляко
½ ч..л. люспи от лют червен пипер
ситно нарязан пресен корандър
сол, черен пипер

Приготвяне:

            Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се задушават за няколко минути в зехтина. Гъбите се нарязват на филийки, а чушката на тънки лентички и се задушават около 5 мин., заедно с останалите продукти. Добавя се лютият пипер и кокосовото мляко и се оставя да ври на силен огън, докато не се получи гъст сос, който покрива гъбите. Овкусява се със сол и черен пипер. Готовото ястие се поръсва с пресен кориандър.


сряда, 17 февруари 2010 г.

Брускети






Брускети













Продукти:

1 франзела
1 голям домат
1 щ сол
1 щ захар
1 щ риган
1 щ босилек
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. черна маслинова паста
100 мл зехтин

Приготвяне:

       Франзелата се реже на тънки филийки и се подрежда в тавичка върху хартия за печене. Доматът се обелва и нарязва на малки кубчета. Всичко останало се пасира и се прибавя към доматите. Разбърква се и се разпределя равномерно върху филийките. Пекът се в предварително загрята фурна около 20 – 25 минути на 180 градуса.  


Друг начин за приготвяне на брускети е да се пасират и доматите, заедно с другите продукти. След това се процедира по същия начин.  

Банички с праз лук

Банички с праз лук


Продукти:

1 пакет точени кори
600 гр. почистен и нарязан праз лук
100 мл. зехтин
100 гр. маргарин*
сол на вкус


Приготвяне:

            Праз лукът се задушава в зехтина. Прибавя се малко вода и се оставя на котлона, при непрекъснато бъркане, докато не изври течността. След това се отстранява от котлона се овкусява със сол на вкус. Когато плънката изстине се нанася върху кора и се завива на руло. Така се процедира и с останала плънка и кори. Получените „охлювчета” се подреждат във формички за мъфини, предварително намазани с маргарин. Разтапя се маргарина и с него се заливат равномерно баничките. Внимавайте да няма сухи участъци. Поръсват се със сусам. Пекът се в предварително загрята фурна  на 180 градуса около 30 мин.

* Баничките могат да се приготвят и без маргарин с газирана вода. Ето тук може да погледнете рецептата за постна баница с праз лук и газирана вода.

Постна баница с праз лук

Постна баница с праз лук













Продукти:

1 пакет точени кори
700 гр. почистен и нарязан праз лук
100 мл. зехтин
100 мл. вода
100 гр. маргарин*
1 ч.л. (с връх) сушен магданоз
сол на вкус


Приготвяне:

          Праз лукът се задушава в зехтина. Прибавя се водата и се оставя на котлона, при непрекъснато бъркане, докато не изври течността. След като се отстрани от котлона се добавят магданозът и солта. Когато плънката изстине се нанася върху две кори (които не се намазват с нищо помежду им) и се завива на руло. Подрежда се като охлюв в малка тавичка намазана с маргарин. По същия начин се процедира и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Разтапя се маргарина и се залива баницата, като се внимава да е равномерно и да няма сухи участъци. По желание се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна  на 180 градуса около 30 мин.

* Опитайте и постна баница с праз лук и газирана вода, която се получава много сочна и няма маргарин!

вторник, 16 февруари 2010 г.

Рататуй

Не мога да не споделя рецептата от любимото ми детско филмче – „Рататуй”. Попаднах на нея преди няколко години във вестник „Дневник” и като един истински фен я приготвих едно към едно. Тук може да се види публикацията във вестника, а аз ще я публикувам, без никакви изменения, за истинските фенове.

Рататуй

















За пиперадата

1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол

Зеленчуците

2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер

За винегрета

1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер

За пиперадата:

            Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.











За зеленчуците:

            Загрейте фурната на 150 градуса. Върху пиперадата наредете кръгчетата зеленчуци във формата на спирала. Смесете чесъна, зехтина, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Поръсете със сместа зеленчуците. Покрийте тавичката с фолио. Печете докато зеленчуците омекнат, около два часа. Махнете фолиото и продължете да печете, докато станат с тъмнозлатист цвят.












            Направете винегрета с продуктите, като си го подправите на вкус. Нарежете на четвъртини и сипете зеленчуците в чиния под формата на ветрило. Залейте с винегрета.

Постно капрезе

Постно капрезе
















домати
босилек
зехтин

            Доматите се нарязват на колелца. Тофу пастата се приготвя по тази рецепта и се шприцова върху доматите. Върху всеки домат се слага босилек и малко зехтин. 

Tofu Sour Cream / Тофу сметана

            Има различни рецепти и варианти на Tofu Sour Cream, но общо взето съставките на всички са сходни и варира само количеството на отделните продукти. Може и сами да си ги нагодите, според вашия вкус, или според рецептата, за която ви трябва. Ще ви предложа варианта, която най – много ми допада.

Tofu Sour Cream / Тофу сметана
















1 твърдо обикновено тофу
1/3 ч.ч. зехтин
¼ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
1 ½ с.л. ябълков оцет
2 ч.л. сол

            Всичко хубаво се пасира до гладка хомогенна смес. Преди сервиране се разбърква. Може да се използва като сметана към крем супи или отделно като разядка, да се овкуси с чесън или подправки по ваш вкус.







Постна картофена елхичка




Едно предложение за коледните и новогодишните празници.

Постна картофена елхичка














Продукти:

картофи
маргарин (зехтин)
сол
чери домати
зелени маслини
черни маслини

Приготяне:

            Картофите се сваряват, и за едно с маргарина и солта, се приготвя картофено пюре. В чиния, с помощта на голям нож или шпатула, се оформя голям равнобедрен триъгълник. С ножа се правят срещуположни разрези и внимателно се преместват нагоре, така че да се образува елхичка. Украсява се с половинки чери доматчетата и обезкостените маслини, нарязани на кръгчета. Може да се използват копър или розмарин за бодлички.    

Клин чорба

            Това е една много стара рецепта. Приготвям клин чорба рядко, предимно когато искам да се пренеса в детството си. На вкус е малко специфична и е за любителите на киселичкото и позабравените времена.

Клин чорба



















Продукти:

1 стрък праз лук
5 средно големи картофа
½ ч.ч ориз
4 с.л. зехтин
1 ч.л. лют червен пипер (на люспи)
10 – 12 зрънца черен пипер
1,5 л. зелев сок
3 л. вода

Приготвяне:

            Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Залива се с 3 литра вода и се прибавят черният пипер и картофите, нарязани на дребни кубчета. След като омекнат се добавя почистеният и измит ориз. Когато е почти готов се прибавя зелевият сок и лютият пипер. Оставя се да поври около 15 минути.


Последователи