сряда, 23 декември 2009 г.

Баклава

Баклава










1 пакет (400 гр.) фини точени кори
2 ч.ч. счукани орехи
300 гр. маргарин

за сиропа:

4 бр. ванилена захар
2 ½ ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сокът от 1/2 лимон

            Корите се разрязват на две еднакви части. Едната половина се поставя в тава, върху нея се разпределят орехите и се покрива с другата половина кори. Маргаринът се разтопява и с него се заливат корите. Нарязват се в желаната форма (правоъгълничета, квадратчета и т.н.) и върху всяко парченце се поставя по половин орех. Пекът се до златисто (приблизително около един час) на 150 градуса. След като изстинат напълно се заливат с топъл сироп, който се приготвя от захарта, ванилията, водата и лимона. Трябва да ври около 10 мин. След като корите се залеят с топлия сироп се изчаква да изстинат и се прибират в хладилника за една нощ.


Коледен меден сладкиш

Това е поредната ми модификация на прекрасния постен сладкиш на Labrex.

Коледен меден сладкиш



















1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. мед
½ ч.л. сода
1 бакпулвер
½ ч.ч. какао
½  ч.ч. олио
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
 2 ½ ч.ч. брашно

            В съд се сипва захарта, водата и олиото, леко се загрява и се добавя и меда. Бърка се на слаб огън до разтопяването на захарта и меда. Оставя се да изстине напълно. Пресяват се брашното и какаото и се разбъркват със содата, бакпулвера, канелата, джиджифила, а накрая и орехите. Добавя се и изстиналата течност и хубаво се разбърква. Изсипва се във форма, намазана с маргарин и поръсена с брашно. Пече се на умерена (180 градуса), предварително загрята фурна около 30 – 35 минути. След като изстине сладкишът се отделя от формата и може да се украси според предпочитанията ви. Аз използвах глазура от двойно пресята пудра захар, вода и няколко капки лимон. Може да използвате и от готовите захарни шрифтове.

вторник, 22 декември 2009 г.

Внимавайте с маргаринa!

            Внимавайте с маргаринa, защото въпреки рекламите и етикетите не са на 100 % растителни. В много от тях има животински продукти. На повечето продукти съставът се променя с времето, за това четете внимателно етикетите преди да купувате. Обърнете внимание и на това, че не всички маргарини са подходящи за топлинна обработка. Много от тях са само за сандвичи (например Томи, Калиакра сандвич и т.н.) и не бива да се обработват термично.

            Тези дни разгледах какви маргарини се продават в големите хипермаркети и успях да съставя някакъв приблизителен списък на това кои са подходящи по време на пост и кои не са. Понеже изобилието е голямо и много от марките не са толкова популярни наблегнах предимно на тези, които не са постни. Ще актуализирам списъка и ще очаквам и вашите предложения и открития.

Маргарин, който не е подходящ по време на пост:

Калиакра Класик (маслено мляко на прах)












Besel (маслено мляко на прах)









Rama (маслено мляко на прах)








Balansio (маслено мляко на прах)







Маргарин без животински продукти на българския пазар:

Белла
        пълномаселен 80 % - подходящ за термична обработка










        класика – подходящ за термична обработка










турски маргарин Bizim - подходящ за термична обработка











Tommi








хърватски трапезен маргарин Zvijezda (на този е отбелязано, че може да има следи от мляко и млечни продукти)* - подходящ за термична обработка



* така отбелязват коректните фирми, за хората с алергии. Следи от животински продукти обаче има във всичко, дори в хляба, защото няма гаранции в кой съд/ уред какво се е приготвяло преди това. За това този маргарин го отнасям към постните.

Becel (син)

вторник, 15 декември 2009 г.

Chocolate Chip Cookies

            Това е най – хубавата рецепта, на която съм попадала за този тип сладки. Рецептата не е моя, а само съм я приспособила в постен вариант. Източник.


Chocolate Chip Cookies


 

 











Продукти


2 ½ ч.ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 ч. ч. маргарин
¾ ч.ч. захар

¾ ч.ч. кафява захар
2 бр. ванилена захар
6 с.л. вода
300 гр. chocolate chips (шоколад на дребни парчета)



Приготвяне

            Маргаринът, кафявата, ванилената и обикновената захар се поставят в голяма купа и се разбъркват до еднородна смес. Прибавя се пресятото брашно, содата и солта и пак се разбърква. Добавя се и водата и се разбърква отново. Накрая се прибавят и шоколадовите парченца. От получената смес с мокри ръце се оформят малки топчета, които се подреждат в тава с хартия за печене и леко се притискат, за да се получи формата за бисквита. Не ги правете големи, защото много се надуват. Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна до златисто. Консумират се напълно изстинали.

Ванилени кравайчета

Рецептата е на Наталина от Гответе с мен, аз само я приспособих в постен вариант.

Ванилени кравайчета 













Продукти

350 гр. брашно
140 гр. готварско нишесте (т.е без примеси - чисто)
140 гр. пудра захар
200 гр. смлени орехи
300 гр. маргарин
2-3 с.л. вода

3 бр. ванилена захар
пудра захар за овалване

Приготвяне

            Пресява се брашното, нишестето и захарта. Прибавят се смлените орехи и се разбърква. Добавя се маргаринът и водата. Омесва се гладко тесто, което се оставя за една вечер в хладилник. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Подреждат се върху хартия за печене и се пекат на умерена фурна до порозовяване. Внимавайте да не ги препечете, че стават твърди. Остават си малки и не се надуват. Още докато са горещи се овалват в предварително приготвената пудра захар с ванилия. Съхраняват се в кутия с капак. Издръжливи са.


Постни коледни меденки


Постни коледни меденки













Продукти

600 гр. брашно
150 гр. пудра захар
400 гр. маргарин
около 50 гр. мед
подправки:
2 зрънца бахар
3 шушулки кардамон
3 ч.л. канела
2 ч.л. смлян джинджифил 

Приготвяне

            Брашното и пудрата захар се пресяват. Бахарът и кардамонът се счукват на прах и заедно с канелата и джинджифилът се разбъркват в брашното и захарта. Прибавя се и маргаринът, а след това и меда и се омесва меко тесто. Оставя се да престои поне 30 мин. в хладилник. След това се омесва, разточва и с формички се изрязват фигурки, които се пекат около 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Внимавайте, защото стават бързо и ако се препекат ще станат много твърди. Съхраняват се в кутия и колкото повече стоят, толкова по – хубави и ароматни стават. Издръжливи са, защото са постни и не се развалят лесно. Ако има кой да ги чака да престояват. Глазурата я правя само от пресята пудра захар, вода и няколко капки лимон.




понеделник, 14 декември 2009 г.

Маслени лимонови бисквити

Рецептата е на Tanita от Гответе с мен, аз само я приспособих в постен вариант.

Маслени лимонови бисквити


















Продукти

120 гр. маргарин
½ ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 с.л. лимонов сок (прясно изцеден и прецеден)
настърганата кора на един лимон
1 ч.л. бакпулвер
1 щ сол

Приготвяне

            Маргаринът и захарта се разбиват със захар. Прибавят се пресятото брашно, солта, бакпулвера, лимоновата кора и сок. Омесва се много меко тесто. Покрива се и се поставя в хладилник за около 30 минути. Разточва се и се изрязват фигурки . Нареждат се на хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути. По желание се украсяват с глазура от пудра захар и вода. 


Двойни сладки с ягодово сладко



Двойни сладки с ягодово сладко























Продукти

600 гр. брашно
400 гр. маргарин
150 гр. пудра захар
3 бр. ванилена захар
пудра захар за поръсване
сладко от ягоди

Приготвяне

            Брашното и пудрата захар се пресяват. Прибавят се ванилената захар и маргарина и се омесва гладко тесто. Оставя се да престои един час в хладилник. Разделя се на топчета, всяко се меси и се разточва. Изрязват се с помощта на формички за сладки различни фигурки, като трябва да се редуват с дупки и без дупки. Подреждат се в тавичка върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 12-15 минути. Поръсват се докато са топли с пудра захар. След като изстинат се слепват със сладкото. Хубаво е да престоят едно денонощие в кутия с капак.


Плодови тарталети


            Ще ви предложа още един начин за приготвяне на тарталети. Разликата с рецептата за орехови тарталети е в тестото.

Плодови тарталети







Продукти

250 г брашно
200 г маргарин
100 г захар
2 пакетчета ванилена захар
желатин от растителен произход 
плодове по избор - киви, ягоди, малини, банани

Приготвяне

            Омесва се тесто от брашното, маргарина, захарта и ванилията. Оставя се да престои 30 минути в хладилник. Формичите се намасляват и поръсват с брашно и се разпределя в тях тестото*. Пекат се 25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна в тавичка с малко вода. Плодовете се подреждат върху тарталетките и хубаво се мажат с желатина. Слагат се в хладилник докато стегне желатина.


* когато искате да поберат повече плънка може да сложите върху всяка тарталета хартия за печене с няколко бобени зърна отгоре, за да не се надуят много. Може да постигнете такъв ефект и ако притискате и избутвате с палец тестото във формичката

Орехови тарталетки

Орехови тарталетки


















Продукти

200 г брашно
50 г пудра захар
150 г. маргарин
1 ванилена захар
4 шепи орехи
1 ябълка
захар за карамелизиране 

Приготвяне

            Омесва се тесто от маргарина, брашното, захарта и ванилията. Оставя се да почине 30 минути в хладилник. Формичките се намасляват и се набрашняват. Сместа се разпределя в тях и се пекат в предварително загрята фурна 15 минути на 200 градуса. Ябълката се нарязва на кубчета и се карамелизира, заедно с орехите. Сместа се разпределя върху тарталетките.

Чаени бисквити


Чаени бисквити





















Продукти

1 пакетче бисквити с канела (125 г)
50 гр. маргарин
3 пълни с.л. пудра захар
1 с.л. какао
1 ванилена захар
пудра захар за овалване 


Приготвяне

            Бисквитите се натрошават на много ситно. Маргаринът се намачква с пудрата захар, какаото и ванилията. Прибавя се и бисквитеното брашно и се омесва тесто. Правят се топчета и се оставят да стегнат хладилник. Овалват се в пудра захар.



неделя, 13 декември 2009 г.



        Много съм щастлива, че успях да се справя и блогът вече е факт. Искам да благодаря на всички, които ме вдъхновиха и помогнаха това да се случи. Най – големи благодарности имам към хората, които ми задаваха и продължават да ми задават въпроси за поста. Провокирана от отговарянето на тези въпроси, аз успях да разбера какво масово вълнува хората и какво искат да знаят. Сигурно има и много теми, които съм пропуснала, но се надявам с ваша помощ и с вашите въпроси и идеи, пропуските да бъдат запълнени.

   Целта на блога не е да демонстрирам кулинарни умения или теологичните си познания. Неговата цел е да ви бъде полезен и да намерите отговорите на въпросите, които ви вълнуват. Постя от дълги години и имам богат набор от рецепти, идеи и полезни съвети, които ще споделя с вас.



Бутер банички с гъби


Бутер банички с гъби












Продукти

1 лист бутертесто (400 гр.)
1 пълна с.л. маргарин
1 гл. червен лук
1 гъбен бульон (от манатарки)
8 бр. гъби (средна големина)

Приготвяне

            Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в маргарина. Гъбите се нарязват на филийки и се задушават, заедно с лука. След като губите си пуснат сока се овкусяват с натрошения гъбен бульон. Когато плънката е готова се отстранява от котлона. Листът бутертесто се разрязва на четири. Изстиналата плънка се разпределя равномерно върху едната половина всеки квадрат и се захлупва с другата половина, като леко се притискат краищата. Подреждат се в тавичка с хартия за печене и се надупчват на няколко места с вилица. Пекът се около 15- 20 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна.



Бутерки с маслинова паста

Бутерки с маслинова паста




















Продукти

1 лист бутертесто (400 гр.)
паста от черни маслини
паста от зелени маслини
сусам за поръсване

Приготвяне

            Бутертестото се разстила и се разделя на две. Едната половина се намазва с пастата от черни маслини и се прегъва на две с намазаната част отвътре. Другата по същия начин се намазва с пастата от зелени маслини и се прегъва на две. Нарязват се на лентички с дебелина около 1 пръст, които се навиват и нареждат в тавичка върху хартия за печене. Поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята фурна около 15 минути на 200 градуса.













Може да се приготвят и като "охлювчета". Бутертестото се намазва с пастата, навива се на руло и се нарязва на филийки с дебелина 1 пръст. Подреждат се в тавичка с хартия за печене и се поръсват със сусам.























Може да се приготвят и като солети.



Постен гювеч







Постен гювеч














Продукти :

1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. грах
200 гр. замразена бамя
2 с.л. доматено пюре
200 гр. кьопоолу (най- често ползвам на Кенар) 
1 ч. л. червен пипер
1, 5 кг картофи
зехтин (олио)
сол, черен пипер
магданоз

Приготвяне :

            Лукът и морковът се нарязват на ситно и запържват в зехтина. Добавят се грахта и бамята и се задушават. Прибавя се и червения пипер, запържва се за кратко и се отстранява от котлона. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета и се поставят в глиненият гювеч. Прибавя се и сместа от запържените зеленчуци , както и кьопоолуто. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и доматеното пюре. Всичко се разбърква хубаво и се залива с гореща вода, колкото да покрие нивото на картофите. Съдът се покрива и се пече около 2 часа в умерена фурна. Капакът се отстранява и се запича за кратко без капак. Сервира се със ситно нарязан магданоз.


Крем супа от картофи и моркови

Крем супа от картофи и моркови


























Продукти :

6 големи картофа
2 големи моркова
зехтин
сол, черен пипер на вкус
индийско орехче

За крутоните:

хляб
зехтин
скилидка чесън
сол

Приготвяне :

            Картофите и морковите се нарязват на едри парчета. Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Прибавя се сол и се варят 25-30 минути под капак на умерен огън. Отстраняват се от котлона, прибавят се няколко супени лъжици зехтин и се пасира с пасатор. Овкусява се с черен пипер и индийско орехче.

            Сервира се с крутони, който се приготвят от по - твърдичък хляб, нарязан на кубчета. Поставят се в широк и дълбок тиган и се поливат леко със зехтин. Прибавя се една скилидка чесън. Не се бъркат, а само се раздрусват, за да не се разкашкат. Посолявят се и се сервират към супата.



* може да се сервира с tofu sour cream 



Помен за починали по време на пост

Помен за починали по време на пост

           













За една панихида трябват (независимо дали е пост или не):

Жито
Питка (внимавайте да не е намазана с яйце)
Червено вино

Няколко постни предложения, подходящи за панихида, които може да купите готови или да приготвите сами:

Зелеви сарми
Лозови сарми
Чушки с ориз
Маслини
Картофена салата
Бобена салата
Постни соленки и сладки
Постна баница (праз лук, тиква, зеле, картофи и т.н).
Постни бутерки
Малки баклавички
Плодове (череши, мандарини, банани, ябълки и т.н.)
Ядки (орехи и т.н.)


В следните периоди Църквата е отредила да не се правят помени-панихиди:

- през първата седмица на Великия пост,
- от Лазарева събота до Томина неделя (Неделя след Пасха)
- от Игнажден до Ивановден.




Най - популярни заблуди

              Най - популярни заблуди


Маята за хляб е постна! С нея се правят и просфорите, които се използват в храма за Причастие и нафора. Съответно и популярното схващане, че питката за Бъдни вечер трябва да бъде непременно със сода, не е вярно. http://bg.wikipedia.org/wiki/Дрожди

 Зехтинът е растителна мазнина, съответно е подходящ по време на пост.


Бутер тестото (в България) е постно! Въпреки името си, не се прави с масло, а с маргарин!

Медът е постен! 



Маслините и ядките са разрешени в дните на строг пост (без олио).





Трябва да се внимава и с…

Трябва да се внимава и с…



            Пестото. Всички марки и разновидности, на които съм попадала на българския пазар съдържат сирена - пекорино. пармезан или грана падано. Аз сама си правя постно песто дженовезе от пресен босилек, зехтин, чесън и орехи. 

            Внимавайте и с консумирането на ролца от раци по време на пости, защото в тях има яйца! До сега не съм срещала на българския пазар такива без яйца. Ако все още не сте го направили, обърнете внимание и на останалото им съдържание, от което ще разберете, че в тях има куп оцветителни и овкусители, нишестета и Е-та, но няма и помен от раци.

            Повечето макаронени изделия (спагети, макарони, фиде) са постни, но има и такива, които съдържат яйца, така че чете внимателно съдържанието!

            Обърнете внимание и на обикновените бисквити и солетите, защото в много от тях има сухо мляко или яйца.


Обърнете внимание и на желатина!

Обърнете внимание и на желатина!


 Той също е от животински произход. Получава се от варенето на животински кости и хрущяли. Най – разпространените марки желатин, които се продават по магазините са от животински произход. Има и растителен желатин, който се получава от пектин, както и агар агар и караген/карагенан, които се получават от водорасли. Освен, че са подходящи по време на пости, растителните желатини нямат остатъчен вкус и са по – полезни.


Може да се намерят в повечето магазини за здравословни, диетичните и био храни., както и от онлайн сайтовете им. Срещат се и в китайските магазини, като в София има агар агар в китайския магазин на ул. Самиул (до ул. Пиротска). 


Гелфиксовете над-р Йоткер са с пектин и са подходящи за постните дни. Същото важи и за желето за торта на същата фирма, което е с караген (може да се закупи от Метро).



Лимоновите резанки може да се разтопят и използват за стягане (според рецептата). Тези, които съм виждала са с желиращ агент агар. 



Внимание! Скрито съдържание от животински произход!

Внимание! Скрито съдържание от животински произход!

  С огромно разочарование установих, че всички растителни кашкавали, сухи и течни сметани на българския пазар всъщност не са растителни – в кашкавала има казеин (който е от животински произход), а в сметаните – млечен протеин или лактоза (отново от животински произход). Почувствах се ужасно, защото трябва ли да имаме специално образование, за да знаем с какво се храним. Ако случайно не бях разбрала какво представляват тези съставки, сигурно щях да продължа да ги консумирам. Освен за постещите това е важно и за веганите, както и за хората с алергии към млечния белтък, за това подадох сигнал до Комисията за защита на потребителите, РИОКОЗ и Национална Ветеринарномедицинска служба. Надявам се да вземат съответните мерки и вече да се отбелязва на етикетите на въпросните храни, че имат съдържание от животински произход, както от скоро се отбелязват растителните мазнини при млечните храни. От РИОКОЗ ми отговориха, че не е в компетенцията ми и ме препратиха към НВМС, а КЗП ми писаха, че са отнесли жалбата именно към НВМС. Ще ви държа в течение.

            Единствената суха сметана, която намерих без животински мазнини за сега е Мattо Grosso. Магазините, в които я намирам са ХИТ, Метро и Билла.


Последователи